Забраната за лаптопи в кабините на директните полети от Саудитска Арабия към САЩ беше отменена, съобщи авиокомпанията Saudi Arabian Airlines, цитирана от ВВС.

Тя информира, че две летища, които обслужват САЩ, са получили разрешение от американското министерство на вътрешната сигурност. Летище „Крал Халид“ в Рияд е последното от десетте летища, които ще бъдат освободени от забраната.

През март САЩ забраниха внасянето на лаптопи и други големи електронни устройство в и от осем предимно мюсюлмански държави. Американски официални представители ще проверят дали саудитските летища отговарят на новите мерки за сигурност.

Международното летище „Крал Абдулазиз“ в Джеда и международното летище „Крал Халид“ в Рияд бяха инспектирани и са получили разрешение да внасят лаптопи в кабините на самолетите. Тези две летища имат преки международни полети от Саудитска Арабия до САЩ.

Saudi Arabian Airlines, известна още като Saudia, е единствената авиокомпания, която извършва преки полети към САЩ от Саудитска Арабия. По-рано този месец базираната в Дубай Emirates и Turkish Airlines съобщиха, че забраната за внасяне на електроника в кабината вече не важи за техните полети.

Забраната за пътуване за гражданите на шест предимно мюсюлмански държави остава в сила, въпреки че е оспорвана в американски съдилища.