Русия добави нови въпроси във формулярите си за кандидатстване за виза за британците, включващи подробности за акаунтите във Facebook и Twitter на кандидатите, съобщава Daily Telegraph.

Освен това кандидатите за виза трябва да предоставят информация за родителите си, банковите си сметки и децата си, независимо дали те пътуват с тях или не. Въпросите бяха добавени тази седмица в раздел „Разни“ на формуляра за кандидатстване, който вече изискваше подробности за всяка посетена страна в последните десет години.

Онлайн формулярът пита кандидатите: „Имате ли акаунт в социална мрежа“ и допълва: „Ако отговорът е положителен, трябва да посочите информация за до пет социални мрежи“. Освен това има въпроси за месечните доходи на кандидата и планираните разходи, докато е в страната, както и подробности за родителите, независимо дали са живи или са покойници.

Говорител на руското посолство в Лондон заяви, че новият формуляр е бил въведен, „за да съответства на практиките, които нашите британски колеги прилагат и включват един куп въпроси от всякакви области, на които кандидатите трябва да отговорят“.

„Това изпълява настоящите изисквания в областта на сигурността и гарантира равни права на руските и британските граждани при подготовката на документи за получаване на съответно британска или руска виза“, допълни посолството.

Допълнителните изисквания разтревожиха туроператорите, тъй като могат да откажат британски туристи да посещават Русия. По данни на британското външно министерство през 2015 г. около 150 000 британски граждани са посетили Русия през 2015 г. Данните на визовия отдел на руското посолство обаче показват, че през 2015 г. са били издадени 87 863 визи на британци, докато през 2016 г. броят им е намалял драстично до 42 524.

Компанията Cox and Kings организира редица пътувания до Русия, включително до Москва и Санкт Петербург. Кейти Костик, пиар мениджър на туроператора, казва, че Русия е най-продаваната им дестинация в последните няколко години.

„Процесът по кандидатстване за виза винаги е много сложен. Когато беше съобщено (през ноември 2014 г.), че всички трябва да ходят в Лондон или Единбург, за да дадат пръстови отпечатъци, помислихме, че това ще откаже много хора, но нямаше промяна в броя на туристите ни. Ако хората искат да отидат, ще отидат. Вероятно малко ще се притеснят, че трябва да предоставят такива данни“, допълва Костик.

Догодина Русия ще бъде домакин на Световното първенство по футбол, което вероятно ще увеличи посещаемостта на туристическите атракции в страната, но и поражда проблеми, свързани с хулиганство и хомофобия.

Миналия месец САЩ съобщиха, че консулствата им имат право да питат за потребителските имена в социалните мрежи, както и да искат имейл адреса и телефонния номер на кандидатите за виза.