Кафене за вегани в Мелбърн, Австралия, стана популярно не заради продуктите, които сервира, а заради интересната си политика по отношение на половете.

Заведението работи с допълнителна такса в размер на 18% към сметката, която важи, само ако клиентът е от мъжки пол, пише Daily Mail.

Кафенето на име Handsom Her поставя на фокус разликата в размера на трудовото възнаграждение между мъжете и жените, като таксува представителите на мъжкия пол с по-високи сметки и поддържа места, предназначени приоритетно за жени.

Интересно е, че надценката от 18% не е задължителна, а е въпрос на избор.

По думите на собственика Алекс О'Брайън, посетителите от мъжки пол биват питани дали искат да заплатят допълнителната такса, като досега няма случай мъж да е отказал да си плати 18%-те процента отгоре върху сметката.

„Ако даден мъж откаже да плати, то ние няма да го изритаме навън. Това е просто възможност да се направи добро“, казва О'Брайън.

Приходите от 18-процентната надценка отиват за неправителствена организация, посветена на жените.

Новината е един от примерите как някои бизнеси се опитват да акцентират върху разликата в разплащането между мъжете и жените.

През последните години тази разлика започва да се свива все повече и повече, но въпреки това продължава да е гореща тема за дебати по света.