Доходите ни растат с 9.4%, а разходите - с 11.1%
Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2017 г. е 1 355 лв. и спрямо същия период на 2016 г. се повишава с 9.4%. Това сочат данни на Националния статистически институт.
В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (56.7%), следван от доходите от пенсии (26.3%), от самостоятелна заетост (6.8%) и от социални обезщетения и помощи (3.4%).
Спрямо второто тримесечие на 2016 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1.9 процентни пункта, а доходът от пенсии намалява с 3.0 процентни пункта.
В номинално изражение през второто тримесечие на 2017 г., в сравнение със същото тримесечие на 2016 г., доходите средно на лице от домакинство, по източници на доход, се променят, както следва:
През второто тримесечие на 2017 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.0%, а делът на дохода от натура е 1.0%.
Разходи на домакинствата
Общият разход на лице от домакинство през второто тримесечие на 2017 г. е 1 195 лв. и се увеличава с 11.1% спрямо същото тримесечие на 2016 г.
В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна (32.5%), следвани от разходите за жилище (16.4%), данъци и социални осигуровки (13.6%) и разходите за транспорт и съобщения (11.3%).
Спрямо второто тримесечие на 2016 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намаляват с 0.7 процентни пункта, а делът на разходите за данъци и социални осигуровки се увеличава с 1.4 процентни пункта.
Като абсолютни стойности през второто тримесечие на 2017 г., в сравнение със същото тримесечие на 2016 г., всички разходи средно на лице от домакинство се увеличават, както следва:
Потребление на домакинствата
Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2017 г. не се променя съществено спрямо същото тримесечие на 2016 г.
Увеличава се потреблението на яйца, прясно мляко и плодове. Намалява консумацията на хляб и хлебни изделия, месо, кисело мляко, сирене, картофи и зрял фасул. Без промяна остава потреблението на зеленчуци и месни произведения.