Пет от ликвидните компании на Българска фондова борса са поскъпнали с по над 100% от началото на 2017 г., сочи справка на Profit.bg.

Рекордьор по ръст на база цена на затваряне от вчерашната търговска сесия са книжата на Корадо България. Повишението по позицията е от 138.6% до 12.60 лв. за брой. Вчера сделки бяха осъществени и на ниво от 12.70 лв. за лот.

Ръстът се дължи, освен на добрите финансови резултати на дружеството, също и на решението за увеличение на капитала със собствени средства. Така на всеки 2 притежавани от акционерите акции, от компанията ще издадат и разпределят по още 1 нова акция.

Именно вчера (21 август) бе и последната дата за сключване на сделки с право на участие в увеличението на капитала на Корадо България.

Книжата на Доверие Обединен Холдинг заемат втората позиция с повишение от 131.1%. Към момента те са единствената от петте компании, които са в базата на изчисление на поне един от четирите основни индекса на Българска фондова борса. В случая с Доверие Обединен Холдинг, те са в базата на два от индикаторите – BGBX40 и BGTR30.

До края на месеца се очакват консолидираните финансови резултати на холдинговото дружество. Придобиването на значителен дял от капитала от страна на компаниите от групата на Софарма АД обаче към момента влияе в най-голяма степен на цената на акциите на дружеството.

Третата позиция и бронзов медал за момента по ръст се държи от Енергоремонт Холдинг. Компанията добавя 119.3%, до 4.65 лв. за лот.

Ръстът по позицията идва, след като холандската компания Dietsmann официално финализира сделката по покупката на 97% от публичната компания.

Новият собственик е един от най-големите световни независими доставчици за технологично обслужване на предприятия в сферата на нефтената, газовата, енергетичнага и добивна промишлености.

Плановете на новото ръководство и собственици са Енергоремонт Холдинг да остане публично дружество.

Ръст от 110 и 100% от началото на 2017 г. отчитат и двете туристически дружества, търгувани на Българска фондова борса – Златни пясъци и Слънчев бряг.

Новините за силен сезон по родното черноморие насочват част от инвеститорите към тези компании, в очакване на силни финансови резултати за деветмесечието на годината, когато ще се отчита периодът от 1 юли до 30 септември, който традиционно е най-добър за компаниите от този сектор.

С малко по-нисък от 100% ръст към момента са още две компании – Еврохолд България и Българска фондова борса, добавили 95.83 и 88.48 на сто към пазарните си оценки и цени от 1.269 и 5.40 лв. за лот по данни към вчера.

Ръст от над 100% за нашия пазар не е необичаен. През 2016 г. това бе постигнато от Алкомет, като повишението бе от 119.7%. Две години по-рано това успяха да постигнат и акциите на Хидравлични елементи и системи, добавили 114.34%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.