Американската Federal Aviation Administration (FAA) изчислява, че около 11 000 птици се сблъскват със самолети всяка година в цялата страна.

Докато през по-голямата част от времето тези злополуки (често наричани птичи удари) увреждат само птиците, те имат потенциала да свалят цял ​​полет. Пример за това е полет от 2009 г., който се приземи на река Хъдсън, след като се сблъска със стадо гъски.

Но група от четири 12-годишни деца от Юта, наричащи себе си Bionic Porcupines 2.0, може би успя да реши този проблем по-добре от която и да е официална агенция, съобщава T+L.

След като научават за птичите удари, които FAA нарича "основен проблем", децата започват да експериментират.

Така Bionic Porcupines 2.0 създава измамно просто и умно решение: Bionic Scarecrow. "Страшилището" е базирано на факта, че птиците се плашат от прости движения, наподобяващи танци. Приспособлението сякаш танцува във въздуха.

Групата инсталира техния проект на летище Солт Лейк Сити, което се намира близо до влажните зони и маршрути за мигриращи птици. След като го тества, един от екипажите твърди, че работи и отблъсква птиците.

Работата на децата е призната от Environmental Protection Agency (EPA) и North American Bird Strike Conference.. Изобретението е патентовано, а децата съобщават, че вече са се свързали със заинтересовани летища и авиобази.

Bionic Porcupines 2.0 в момента търси групово финансиране през GoFundMe, за да пътуват до Вашингтон, където да получат наградата си от EPA.