Роб Уолтън продаде акции от семейната компания WalMart.

Уолтън, който е син на основателя на компанията Сам Уолтън и председател на Борда на директорите до 2015 г., се е разделил с акции на стойност 62.3 млн. долара, сочи подадената до щатската Комисия по ценни книжа и борси информация, цитирана от CNBC.

Уолтън е продал 775 958 акции в две различни сделки, осъществени на 23 и 24 август. След трансакциите той притежава 106.3 млн. акции, оценени на 8.4 млрд. долара.

72-годишният Уолтън все още е член на борда на директорите на компанията, а състоянието му, по последни данни на Bloomberg, се оценява на 38.4 млрд. долара, което му отрежда 16-а позиция сред най-богатите хора на планетата.

Продадените акции са по-малко от 1% от общо притежаваните, затова е трудно да се гадае каква е точната причина за сделката, коментират от финансовото издание.

Акциите на WalMart добавят 10.5% към стойността си от началото на годината, което е малко по-добре от S&P500, нараснал с 9.17 на сто за същия период.

Компанията обаче е под натиск в последните месеци, след като и гигантът в онлайн търговията Amazon придоби Whole Foods, с което конкуренцията при търговията на дребно в САЩ се изостря значително.

Припомняме, че немската верига Lidl също вече започна своето навлизане на пазара в САЩ.

През февруари инвеститорът Уорън Бъфет също се раздели с почти всички притежаваните от него акции на WalMart.

Вчера книжата на компанията приключиха борсовата сесия на цена от 78.03 долара за брой, оценяващо WalMart на 235 млрд. долара.