Северна Корея изстреля днес още една ракета, която прелетя над Япония, преди да падне в морето.

Изстрелването на ракета над Континентална Япония е рядкост за КНДР, но не е прецедент. Тя направи същото през 1998 и 2009 г., въпреки че тогава заяви, че изпраща сателити в Космоса, припомня Quartz.

„Първите изстреляни сателити в Космоса от Северна Корея през 1998 и 2009 г. преминаха над Япония, но това не е като да изстреляш ракета“, каза пред Reuters Джефри Люис, ръководител на Програмата за неразпространение на ядрено оръжие в Източна Азия към Института за стратегически изследвания „Мидълбъри“ в Монтерей, щата Калифорния.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви пред репортери тази сутрин, че „безразсъдните действия на Северна Корея са безпрецедентна, сериозна и тежка заплаха за нашата страна“.

Заради големия брой изстреляни ракети от КНДР лесно можем да загубим представа за голямата картина. Ким Чен-ун, който е трето поколение наследствен лидер на КНДР, вече е изстрелял повече ракети тази година – 18, отколкото баща му Ким Чен-ир през целия му живот – 16.

Дядо му Ким Ир-сен е изстрелял общо 15 ракети. Нещо повече, по същото време миналата година Ким Чен-ун отново беше надминал общия брой ракети, изстреляни от баща му през целия му живот. Същото важи и за 2014 г.

Миналата година Северна Корея изстреля общо 24 ракети спрямо 15 предишната година и 19 през 2014 г., когато броят на изстреляните ракети рязко започна да се увеличава.

Тази година е забележителна и с първото изстрелване от КНДР на междуконтинентална балистична ракета на 4 юли, последвано от друга по-късно същия месец, когато експерти заявиха, че тя може да удари континенталната част на САЩ.

Междуконтиненталните балистични ракети обаче не прелетяха над Япония като днешната, а вместо това преминаха по много висока траектория и паднаха в морето западно от Страната на изгряващото слънце.

Експерти отбелязват забележителното повишаване на качеството на севернокорейските ракети в последно време. Но както показва броят им, количеството също се е увеличило.