Ако отивате в Индия за пръв път, вероятно се чувствате малко притеснени, без да знаете какво да очаквате.

Това е напълно разбираемо и е нещо, което всеки пътуващ в Индия преживява.

Ето част от информацията, която ще ви помогне да избегнете културния шок в страната. Също така вижте и основните проблеми, които да очаквате тук, както и грешките, които трябва да избегнете.

1. Напускането на летището в Индия

Излизането от летището може да е объркващо преживяване. Вероятно ще бъдете ударени от две неща едновременно - топлината и хората. Освен ако не идвате от топла, влажна страна, определено ще забележите промяна на времето на повечето места в Индия.

Броят на хората в страната е това, което наистина изисква малко адаптация. Има толкова много! Те са навсякъде и не можеш да не се чудиш откъде идват и къде отиват.

2. Пътищата в Индия

Хаосът е думата, която най-добре описва индийските пътища! Екскурзия в такси може да бъде преживяване, от което ще ви настръхне косата, да не говорим за опит за преминаване на пешеходен път.

Има система, при която по-малки превозни средства обикновено отстъпват място на по-големи превозни средства, а най-големите превозни средства управляват пътя.

Водачите карат по целия път и изпреварват от двете страни. За да задминете някого, трябва да се подготвите и да излезете пред насрещния трафик.

Не се притеснявайте обаче, тъй като шофьорите са свикнали с това и ще спрат. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да карате с потока и да следвате всички останали, които пресичат пътя по едно и също време. Самите пътища са често с дупки или разкопани.

3. Кравите в Индия

Подобно на това, когато някои хора се чудят дали в градовете в Австралия можете да срещнете кенгуру, те също се чудят дали кравите наистина обикалят улиците в Индия. Всъщност това е точно така. Ще откриете тези безстрашни същества, които се спускат навсякъде, дори на плажа.

Те са огромни, но съвсем безобидни. В зависимост от това къде пътувате в Индия, е вероятно кравите да не са единствените животни, които ще видите по пътищата. Каруци, теглени от магарета или бикове, също са честа гледка.

4. Звуците в Индия

Индия не е тиха страна. Индийците обичат да използват своите клаксони при шофиране. Тях ще чуете, когато завиват, когато изпреварват, и непрекъснато, когато има превозни средства по пътя. Постоянният шум е едно от най-изтощаващите неща в Индия.

Правителството на Мумбай някога се е опитало да въведе "Неделен ден", но е срещало с шок и недоверие от много шофьори. Съществуват и други шумове, с които може да се сблъскате - шум от строителството, улични шествия, високоговорители и музика по време на фестивали. Дори и хората често са твърде шумни!

5. Миризмите в Индия

Миризмите на Индия могат да бъдат най-добрите и най-лошите неща в страната. Миризмата на боклук и урина е често срещана, но тук са и богатите аромати на подправки и тамян.

Вечерите са прекрасно време да изследвате улиците на Индия, като миризмата на свежи подправки се простира от павилионите за закуска край пътя и хората палят тамян, за да привличат Лакшми - богинята на богатството и просперитета, в своите къщи.

6. Хората в Индия

Индийското общество е много близко, а личното пространство и неприкосновеността на личния живот са чужди концепции за повечето хора. Индианците обаче са сърдечни и любопитни хора.

Отгоре на това, те са склонни да се взират и да задават много въпроси, много от които са лични по природа. Това може да ви шокира, но се страхувайте да задавате едни и същи въпроси в замяна. Така хората ще се радват, че сте се заинтересували от тях.



7. Мръсотията в Индия

Вероятно ще бъдете шокирани от липсата на канализация и количеството мръсотия и боклук. Що се отнася до индийците, най-важното е да поддържат къщите си чисти. Затова боклукът не е в къщата им, те не се притесняват.

Те са доволни, знаейки, че някой друг обикновено ще дойде и ще го изчисти. Повечето неща се рециклират в Индия и събирането на боклука е начин, по който бедните хора печелят пари.

8. Бедността в Индия

Очевидната бедност и просия в Индия са най-трудните и най-тежки неща, които трябва да приемете. Контрастът между богатите и бедните е толкова очевиден и никога не се свиква с него.

От едната страна на улицата можете да видите дворцови апартаменти, а от друга страна хората да живеят живота си в импровизирани къщи на тротоара.

9. Природа в Индия

Голямото предимство за Индия е, че има възможност за снимки от всеки ъгъл, стига камерата да ви е удобна! Природата е толкова зашеметяваща, чужда и изпълнена с история, че всяка снимка, която ще направите, ще бъде интересна.

10. Развитието на Индия

Процъфтяващата икономика и развитие направи Индия много по-търсена през последните години. Въздействието на Запада се усеща в повечето градове със супермаркети и търговски центрове, които са навсякъде.

Индийската средна класа расте и има повече пари, които да похарчи. Повечето хора вече имат мобилни телефони. Много от тях имат компютри и интернет. Градове, като Мумбай и Делхи, са станали доста космополитни, с нарастващ брой съвременни ресторанти, барове и клубове.

11. Бавното действие в Индия

Имайте предвид, че ще отнеме много повече време да се направят нещата тук, отколкото в родината ви. Тук има неефективни процеси за справяне с конфликтните ситуации, а почивките на обяд са задължителни. О, и разбира се, тълпите хора!

Това може да е предизвикателство да разберем как и къде да свършим нещата. Нещата, които имат смисъл вкъщи, нямат смисъл в Индия и обратното. Индия е страхотна страна за изграждане (и тестване) на търпението, но ако сте упорити, ще се изплати.

Има една поговорка, че всичко е възможно в Индия, просто отнема време (и малко пари!).

12. Ценообразуване в Индия

Като чужденец в Индия осъзнавате, че цената, която е посочена за даден артикули, обикновено ще бъде много по-висока (обикновено до три пъти повече) от цената, която ще платите. Ето защо е важно да се пазарите. Никога не приемайте първата дадена цена.