Слабоизвестната на широката аудитория компания Aspark в Япония съобщи, че на Франкфуртския автосалон ще представи своята хиперкола Owl.

Главната особеност на колата е, че тя претендира за статуса най-бързата в света: разработчиците обещават, че Owl може да развива до 100 км/ч за по-малко от 2 секунди.

Тази вероятност може да бъде голяма изненада.

Защо? Защото световно известни производители на коли към този момент се сражават ожесточено за части от секундата, когато става дума за ускоряване от място до 100 км/ч. В момента най-бързият сериен автомобил в света е американският Dodge Challenger SRT Demon. Той развива 100 км/ч за 2.3 секунди. Съвсем с малко му отстъпва невероятно скъпият Bugatti Chiron. Той ускорява до 100 км/ч за 2.4 секунди.

Така се получава, че една малка японска компанията планира да подобри настоящия рекорд с минимум 0.3 секунди!

Представители на Aspark официално заявиха, че тяхната кола Owl ще постигне именно това.

Засега подробности за возилото липсват. Известно е, че то е снабдено с електрозахранване и ултралеки джанти от магнезиева сплав.

Aspark демонстрира външния вид на своята хиперкола само на официални тийзъри. Производителят съобщи, че купето е изработено от въглеродно влакно, а височината му достига само метър.

Другите технически характеристики ще бъдат разкрити по време на автосалона във Франкфурт. Това ще се случи точно на 14 септември.

Имайки предвид огледалата и седалките, компанията планира да пусне колата в серийно производство.