Една десета от общото богатство в света се държи в страни, смятани за данъчен рай, но делът скача до 15% за Европа и 60% за Персийския залив и някои латиноамерикански страни, показва ново изследване, цитирано от Bloomberg.

От гледна точка на общото офшорно богатство, като дял от БВП, Обединените арабски емирства, Венецуела, Саудитска Арабия, Русия и Аржентина оглавяват класацията. Германия, Великобритания и Франция са над средното равнище, докато САЩ са малко под средното ниво.

Няколко са факторите, които са тясно свързани с високия дял на офшорно богатство като процент от БВП – близостта до Швейцария, присъствието на национални ресурси и политическа и икономическа нестабилност.

Вероятно това е причината САЩ да са малко под средното равнище, казва икономистът Габриел Зукман, един от авторите на изследването.

Офшорното богаство увеличава неравенството от гледна точка на данъците, защото принадлежи предимно на най-богатите домакинства. Във Великобритания, Испания и Франция около 30% до 40% от богатството на най-заможните 0.01% от домакинствата се намира в чужбина.

Най-богатите хора в Русия държат цели 60% от богатството си извън страната.

„Когато измерваме неравенството в икономиката и обществените науки, разчитаме много на данни за данъците. Съществува явен проблем, свързан с избягването на данъци – ако погледнете само данните за данъците, има риск да подцените истинската концентрация на богатство“, казва Зукман.

Графика: Bloomberg

Хонконг засилва позициите си като дестинация за офшорно богатство, вероятно благодарение на нарастването на броя на супербогаташите в Китай и повишения международен натиск върху по-известни страни данъчен рай, като Швейцария.