Щатският долар поскъпва, докато цените на акциите в Азия бележат понижение, след като Федералният резерв на САЩ обяви плана си за начало на свиване на счетоводния си баланс и даде индикации за още едно вдигане на лихвите до края на годината.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.4%, пренебрегвайки лекия ръст на Уолстрийт вчера. Южнокорейският индекс Kospi отчита спад от 0.2% за деня, докато австралийският основен индекс губи 0.9%. Хонконгският Hang Seng отчете леко повишение.

Японският основен индекс Nikkei 225 добави 0.8%, след като ръста на лихвите по щатските държавни облигации оскъпи акциите на финансовите компании, а поевтиняването на йената спрямо долара след изявлението на Фед помогна на износителите. Централната банка на Япония се очаква да запази паричната си политика без промяна на своята среща по-късно днес.

Цените на щатските акции се възстановиха бързо от първоначалните загуби след изявлението на Фед, като индексът S&P 500 затвори с лек ръст на ново рекордно ниво.

Както се очакваше, от Фед заявиха, че през октомври ще започнат да ограничават портфейла си от щатски държавни облигации и ценни книжа, обезпечение с ипотечни кредити, които бяха придобити след финансовата криза от 2008 г.

От централната банка дадоха индикации, че очакват още едно вдигане на лихвите до края на годината, въпреки ниското ниво на инфлацията.

Лихвата по двегодишните щатски държавни облигации скочи до 1.451%, което бе най-високото й ниво от ноември 2008 г. Лихвата по 10-годишните книжа нарасна до 2.278%, като за кратко достигна шестседмичен връх от 2.289%.

На валутния пазар повишението на лихвите по държавния дълг подкрепи атрактивността на долара. Еврото поевтиня до 1.1879 долара в сравнение с нивото от над 1.20 точно преди изявлението на Фед.

Доларът скочи до двумесечен връх от 112.595 йени, в сравнение с около 111.30 преди това.

Златото за последно се търгуваше на ниво от 1 299.6 долара за тройунция, след като вчера падна до 1 296.1 долара, което бе най-ниското му ниво от повече от три седмици.

Фючърсите на петрола от сорта Брент поскъпнаха до петмесечен връх от 56.48 долара за барел и за последно се търгуваха на ниво от 56.14 долара.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха до четиримесечен връх от 50.79 долара за барел и за последно се търгуваха на ниво от 50.70 долара за барел.