Когато 38-годишната Софи Танер празнува втората годишнина от сватбата си по-рано тази година, на тържеството не присъстват никакви традиционни атрибути – никакви цветя, никакви романтични ястия за двама, никакви набързо купени картички, запечатани с целувка.

Причината не е нехайност на половинката й, а фактът, че на 16 май 2015 г., когато пиар консултантката дала сватбения си обет на стъпалата на църквата Unitarian Church в Брайтън, тя обещала вечна вярност на... самата себе си, пише британският вестник Daily Telegraph.

Идеята ми хрумна, когато лежах в леглото, възстановявайки се от грип и лоша връзка. Всички празнуват събирането с някой човек и сключването на брак, но няма крайъгълен камък в обществото, който отбелязва бягството от нещо ужасно или връщането към собственото щастие и задоволство“, споделя Танер.

Първоначалната й идея била да напише книга, в която жена се омъжва за себе си, вместо да търси път към себе си. Но след двегодишно писане и изследване на сологамията – хора, които се обвързват със самите себе си, за целите на романа й Happily, Софи се поддала напълно на идеята.

Концепцията за соло брака отново привлече вниманието на медиите тази седмица, когато италианката Лаура Меси се ожени за себе си. 40-годишната фитнес инструкторка, облечена в бяла рокля, отпразнува сватбената си церемония в присъствието на 70 роднини и приятели.

Бракът не беше законно признат. Тя платила 10 000 евро за сватбата, а сватбената й торта беше изработена само с една фигурка на върха. Меси дори замина на сватбено пътешествие със самата себе си в Египет.

Това е концепция, която Танер разбира много добре. „В края на пътуването станах такъв привърженик на тази идея, че реших да я приложа върху себе си. Смятах, че това е очевидна стъпка и всичките ми приятели и роднини разбираха концепцията много добре, така че когато си казах, че искам собствена сватба, те ме подкрепиха“, спомня си Софи.

Сватбеното тържество било уникално – брачните клетви, написани от Танер, били адаптирани от Библията, тя била облечена в луксозна бяла рокля, а баща й Малкълм, 69-годишен художник и декоратор, я предал на... самата нея.

След това сватбеното тържество в присъствието на 50 гости се пренесло на улиците на Брайтън и стигнало до плажа под звуците на песента на Кендрик Ламар I Love Myself.

Изкушаващо е да определим сологамията като най-висша степен на нарцисизъм на селфи поколението, още повече че церемонията не е правно призната. Но за Танер концепцията е тържество на факта, че си сам и на пълната наслада от него.

Макар че соло церемонии, като тази на Софи, вероятно никога няма да изместят традиционния съюз между двама души, те изглежда се увеличават и са част от по-голяма социална тенденция жените да отхвърлят традициите, следвани от майките и бабите им, и да поемат по независим път.

Понятието за брак със самия себе си стана известно благодарение на епизод от 2003 г. на „Сексът и градът“, в който Кари Брадшоу обявява, че й е писнало да празнува изборите в живота на приятелките си, но никога нейните собствени.

През 2010 г. една от главните героини на тв сериала „Клуб Веселие“ отпразнува солова сватбена церемония. „Сватбата е просто събитие от живота. Майките и бабите ни не са имали избора да останат сами... Бракът със самия себе си е възможност да отпразнуваме личната си независимост, разчитането на самите себе си и свободата от веригите на договорите“, казва Александра Джил, канадски кулинарен критик, която се оженила за себе си през 2006 г. и подновила брачните си клетви на десетгодишнината от сватбата си миналата година.

Както може да се очаква, редица бизнеси вече са съзрели възможностите за печалба от популярността на брака със самия себе си. Джил създала компанията за сватбено планиране Marry Yourself Vancouver миналата година в Япония, където една на всеки седем жени не е омъжена.

Cerca Travel предлага двудневен пакет, включващ рокля, грим и прическа, както и фотосесия за 2500 паунда. „Това не е заместител на партньора, напротив, това означава, че си по-силен член на обществото и по-земен човек“, казва бижутерът от Калифорния Джефри Левин, който създал компанията за брак със самия себе си I Married Me, въпреки че е женен за съпругата си Бони.

Двойката продала стотици пакети, които могат да включват сватбени пръстени от бяло злато, брачни клетви и инструкции за сватбената церемония на стойност около 200 паунда.

Пищната сватба на най-малкия син на арменски милиардерОт балдахина, съставен от стотици цветя, до огромната четириетажна торта - няма разход, който да е спестен, когато се жени синът на арменски милиардер

Разбира се, не всички гледат положително на тенденцията. Когато се появява новината за сватбата на Танер преди няколко години, мнозина в социалните мрежи бързат да я нарекат нарцисистка, включително някои от приятелите й.

Бях изненадана от гнева, не пречех на никого. Повечето момчета, с които излизах, наистина ме подкрепяха. Това беше добър филтър да разбера реакциите им. Ако изпитваха притеснение, след като им кажех, значи така или иначе не бяха за мен“, споделя Софи.

Ако бракът със самия себе си изключва връзката с друг човек и не носи никакви правни ползи, тогава какъв е смисълът от него?

„Можете да сте по-самотни във връзка, която не върви, отколкото ако сте сами и много хора не осъзнават това. Надявам се, че когато видят колко сила дава бракът със самия себе си, хората да се освободят и да се научат да гледат на самотата като на нещо добро. Можете да пропилеете живота си, чакайки единствения, когато единственият сте самите вие“, казва Софи.