Понякога финансовата стабилност изисква повечко дисциплина. Тя може да означава, че трябва да преразгледате всички си навици на харчене – и малките, и големите.

Например вземете под внимание тези. Дали не черпят прекалено голям дял от доходите ви?

1. Кафе

Кафето е в списъка на продуктите, които имаме навика да купуваме, без дори да се замисляме какъв разход са на месец. Ако горещата напитка ви струва 1 лв. на ден, за месец това са 30 лв. Сметнете колко излизат на година.

Решението? Инвестирайте в собствена машина.

2. Членство в спортен клуб

Ако наистина ходите на тренировки редовно, то това е отлична инвестиция. Ако обаче сте разсеяни и волята ви е слаба, само си хвърляте парите.

Решението? Правете повече разходки и не преяждайте вечерно време.

3. Работни обяди

Те са истински съкрушители на джоба.

4. Закъснявате с плащането на сметките

Този навик със сигурност краде от доходите ви. От вас зависи да престанете да го практикувате.

5. Чисто нови домакински предмети

Много жени имат навика да купуват постоянно вещи за кухнята, банята, мокрото помещение и т.н. Струва ли си да влагате толкова пари в дреболии? Разгледайте възможните алтернативи на по-ниска цена.

6. Консумация на алкохол навън

Да се консумира навън като цяло излиза по-солено, отколкото ако организирате парти у дома. Ограничете този тип мероприятия.

7. Купуване на модни дрехи

Вероятно няма човек, който да не е залитал по купуването на модни дрехи. Осъзнайте колко пари хвърляте само заради марката.

8. Транспорт

Разходите за транспорт не са малко. Много от нас дори имат коли, с които всяка сутрин и вечер изпробват търпението си в трафика.

Изчислете колко е дълъг пътят от дома до работата. Потърсете алтернативен транспорт, който ще ви даде комфорта, от който се нуждаете, но и ще ви спести пари.