Американците са известни с това, че харчат много пари за кафе — понякога дори харчат повече за ободрителната напитка, отколкото спестяват за пенсия.

Представителите на поколението Милениум най-вече харчат особено много за кафе, като близо 30% от тях признават, че си купуват кафе поне по три пъти в седмицата, сочи проведено наскоро проучване.

Има един вид кафе обаче, който е само за фанатици - 18 долара за чаша кафе в Extraction Lab, собственост на Alpha Dominche, в Бруклин, Ню Йорк.

"Ако знаете какво е вложено в това кафе, преди да се озове в чашата ви, всъщност бихте си казали, че 18 долара не е толкова скъпо," казва главният изпълнителен директор на Alpha Dominche Томас Перез.

Зърната кафе са от скъп сорт на име "геша", отглеждат от Ninety Plus Gesha Estates в Panama и имат по-лек вкус, който прилича повече на чай, отколкото другите сортове, пише Eater. Кафето се продава за до 350 долара за половин килограм и е най-скъпото кафе в САЩ, според CNBC.

От Extraction Lab използват високотехнологична, компютъризирана машина на име Steampunk, за да създават кафето. Машините струват 13 900 долара за две, а това кафене в Бруклин разполага с осем.

Перез твърди, че клиентите му смятат, че цената си струва: "Всъщност разпродаваме кафето доста бързо."