Кафето е толкова неделима част от италианската култура, че идеята да не го пиеш е толкова чужда на местните, колкото и способността на чужденците да си обяснят кафеените ритуали.

Те са неписан канон в страната и невинаги са лесни за разбиране от външни лица.

Всъщност, както всеки уважаващ себе си култ, италианската кафе култура се прави умишлено трудна за разбиране, така че посветените в нея да могат да се разпознават един друг, без да се налага да използват странно и тайно ръкостискане, посочва британският Telegraph.

Някои може да се противопоставят на това, че италианският култ към кафето е част от „световна църква“ с клонове в Лондон, Дубай и Бора Бора. Защото италианските кафенета извън Италия почти винаги се адаптират към приемащата ги култура - точно както повечето китайски ресторанти извън Китай.

За всички онези, на които им предстои да отпият от чаша кафе в Италия, ето седемте ненарушими правила на кафеената култура в страната:

1. Мляко - сутрин

Трябва да пиете капучино, лате макиато или каквато и да е млечна форма на кафе само сутрин и никога след хранене.

Италианците смятат, че горещото мляко вреди на пълния стомах.

2. Заложете на простотата

Не трябва да се изхвърляте с напитките с кафе. Да поискате фрапучино с мента в Италия е като да поискате малцово уиски и лимонада с коктейлна бъркалка в кръчма в Глазгоу.

Има само едно или две регионални изключения от това правило. В Неапол, например, можете да поръчате caffè alla nocciola - пенливо еспресо с лешник.

В Милано ще впечатлите местните, като попитате за marocchino - нещо като капучино, сервирано в малка чаша, която първо се поръсва с какао на прах, след това се добавя мляко на пяна, а за завършек се изсипва еспресото.

3. Никога не казвайте "еспресо"

Това е технически термин на италиански, а не ежедневен - еспресо е настройката на кафе машината за единична доза кафе.

Ако искате кафе, тогава трябва да произнесете un caffè.

4. Двойна неприятност

Можете да поръчате двойно еспресо, ако желаете, но трябва да знаете, че това не е италиански навик.

Италианците пият много кафе, но го правят в малки дози.

5. Поръчайте с вик

Когато поръчвате кафе, трябва да се отправите уверено към бармана и да му извикате поръчката си, дори и ако баристата е с гръб към вас.

6. Само на крак

Трябва да имате наистина добра причина, за да изпиете кафето си седнали в Италия.

7. Някои го предпочитат горещо

В страната кафето се сервира готово за консумация, тоест не е горещо. Ако обичате да пари езика ви, трябва да си поръчате un caffè bollente.