Във Великобритания създават първата интерактивна пътека, която няма да бъде от боя, а ще бъде реализирана с помощта на светодиодни лампи.

Освен това изобретението ще се управлява от специална невромрежа, която ще напомня на шофьорите какви са правилата, ще вика полиция и бърза помощ.

Пешеходната пътеща е крайъгълен камък на безопасността на пътя. За съжаление, тя не гарантира абсолютна защита на участниците в пътното движение, а само създава подходящи условия за тяхното „порядъчно“ поведение и уважение един спрямо друг.

Обстоятелствата понякога са способни да поставят в риск живота дори на най-внимателните граждани. Тук на помощ идват високите технологии.

Британското студио за промишлен дизайн Direct Line представи наскоро своя проект, озаглавен Starling Crossing.

Разработената концепция разполага с интерактивна светодиодна пътна сигнализация за шофьори, велосипедисти и пешеходци. Проектът е нещо повече от набор от лампички върху асфалта.

Starling Crossing предлага множество любопитни функции, всяка от които е насочена към подобряване на живота на хората и създаване на безопасни условия на пътя.

Най-очевидното в Starling Crossing – това са светещите пътни знаци, които напълно съответстват на настоящите правила. Системата обаче има няколко ключови разлики.

Например ограничителните линии и стоп линиите за шофьорите светят винаги, а докато зебрата за пешеходците се появява на асфалта, само когато има движение по нея.

Разработената система може да променя сигнализацията, когато пътната обстановка е различна. Тя е способна да променя движението, да регулира знаците за ограничението на скоростта.

Една улица с подобна пътна сигнализация е обурудвана с множество камери, които ще следят движението на пешеходците. Особено внимание се отделя на децата и велосипедистите.

Всички постъпващи данни се обработват от специална система, осъществяваща управление и корекция на работата на знаците.

Една любопитна функция е „лампичката“ за деца и велосипедисти, когато те минават през места, където не е предвидено това да се прави.

Светодиодната сигнализация веднага създава около тях по-добра видимост, за да може нарушителят на правилата да избегне трагични случаи.