Най-важното нещо, което не трябва да се забравя по време на какъвто и да било вид преговори, е силата на търпението, споделя пред CNBC бившият парламентор от ФБР Крис Вос.

"Трябва да оставите човека от другата страна да говори пръв и трябва да го накарате да се чувства така, сякаш контролира положението."

Вос е основател и главен изпълнителен директор на консултантската компания Black Swan Group, а преди да навлезе в частния сектор, е основният парламентьор на ФБР при международни отвличания, основният кризисен парламентьор за подразделението на бюрото в Ню Йорк и член на екипа за борба с тероризма в Голямата ябълка.

Според него е по-вероятно да получите това, което искате, ако човекът, с когото преговаряте насреща, смята, че решението е негова или нейна идея. "Преговорите често биват описвани като изкуството да позволите на отсрещната страна да получи това, което вие искате," казва Вос.

"Трябва да дадете на другата страна възможност да разкрие доброволно картите си."

Така че колкото повече този, с когото преговаряте, говори, толкова по-добре за вас. "Тук не става въпрос само за изслушване, а и за това да разбирате как да накарате отсрещната страна да говори повече," казва Вос.

Един от начините е като използвате фразата: "Изглежда, че сте мислили доста по този въпрос," препоръчва Вос. Има голяма вероятност човекът, с когото преговаряте, да e обмислил внимателно въпроса. Това че отбелязвате положените усилия директно помага на хората да се разкрият.

"Виждаме го отново и отново. Това всъщност помага за осъществяването на връзка и човекът срещу вас казва: 'Да, и съм помислил за това, и съм помислил и за това и съм помислил и за друго,'" казва Вос.

Един от клиентите на Вос нарича това "отваряне на шлюзовете за споделяне на истината". "Това създава връзка в мозъка, при която хората просто започват да говорят и така ги карате да сложат картите си на масата, без дори да помислят."

Друга проста техника да накарате човека, с когото преговаряте, да говори, се нарича "огледално отразяване." Когато човекът, с когото преговаряте, спре да говори, вие повтаряте последните от една до три думи, които е казал.

"Това е супер лесно," казва Вос. Освен това е и "супер ефективно," тъй като помага на хората да свържат мислите в главата си и им дава индикация, че вие имате нужда от повече информация.

Може също така да използвате огледалното отразяване, за да си спечелите допълнително време, за да помислите, ако ви изненадат и се окажете неподготвени.

"Веднъж водех преговорите по време на банков обир и обирджията изневиделица каза: 'Вие подплашихте шофьора ми.' Не знаех, че има шофьор. Не знаех нищо и наистина ме хвана неподготвен," казва Вос.

"Казах: 'Подплашихме шофьора ти?' Той каза: 'Да, когато видя полицаите, той избяга.' След това ни даде доста информация за трети участник в обира, за когото дори не знаехме, че съществува," казва Вос. "Направих това, когато се оказах неподготвен. Имах нужда от още малко време."

Никога не забравяйте, че преговорите са процес.

"Малко преговори започват и приключват отведнъж. Това наистина се случва рядко," казва той. Всъщност, "Ако седнете и финализирате преговорите отведнъж, така не извличате максимума," казва Вос.

"Не бързайте и съберете информация. Един клиент веднъж ми каза, че другият човек ще разкаже за себе си много повече, отколкото вие някога можете да съберете информация, което означава, че трябва да не бързате, да направите повече от една среща и да получите много по-добра сделка.

"Не се опитвайте да правите заключения от една среща, защото няма да извлечете максимума, ако го направите."