Новият сезон в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) започна тази нощ. С повишаването на тавана на заплатите в Лигата все повече баскетболисти подписват договори за над 20 млн. долара на сезон.
Не се заблуждавайте, половината от тези пари ще бъдат обложени с данък.

Така например, най-добре платеният баскетболисти Стеф Къри, който през лятото подписа договор за 201 млн. долара за 5 години, ще получи 34.4 млн. долара за настоящата година. След облагането с данъци (федерални и общински), както и комисиони за агента му, осигуровки и др. обаче, сумата намалява до 15.26 млн. долара.

Втората позиция днес се заема от Леброн Джеймс, който е в последната година от договора си с Кливлънд. Звездата ще получи 33.28 млн. долара, или чисти 16.7 млн. долара, изчисли наскоро NBC Sports.

Третата позиция е за Пол Милсап. Крилото напусна през лятото Атланта, за да подпише 3-годишен договор с Денвър за 90 млн. долара. Брутното възнаграждение този сезон на Милсап възлиза на 31.2 млн. долара, а нетното – на 15.5 млн. долара.

В челото на най-добре платените баскетболисти в НБА днес са Гордън Хейуърд (Бостън) и Блейк Грифин (Лос Анджелис Клипърс) със съответно 29.7 млн. долара и 29.5 млн. долара.

Гардът на Торонто Кайл Лаури ще спечели 28.7 млн. долара този сезон, а звездата на Мемфис Майк Конли и Ръсел Уестбруук от Оклахома ще спечелят по 28.5 млн. долара, но преди данъци.

Топ 10 се допълва от Джеймс Хардън от Хюстън и ДеМар ДеРоузън от Торонто с доходи от 28.3 и 27.7 млн. долара.