Петролният гигант Saudi Aramco подготвя считаното за най-голямо първично публично предлагане (IPO) на акции в историята. Оказва се обаче, че инвеститорите не проявяват чак такъв голям интерес към него.

Фонд мениджъри споделят пред CNBC, че саудитският енергиен гигант, чиято пазарна оценка варира между 1 и 2 трлн. долара, не покрива трите основни теста, които инвеститорите прилагат при потенциални инвестиции в IPO: ръст, атрактивен дивидент и солидно корпоративно управление.

Саудитска Арабия, която планира да предложи 5% от държавния петролен гигант, може да задели по-голяма част от емисията за стратегически инвеститори, за които се смята, че са от Китай, ако реакцията от страна на пазара, като цяло, не е особено силна.

Първоначалните сигнали не изглеждат положителни

Дори портфейлните мениджъри с относително бичи нагласи по отношение на цената на петрола се замислят дали да купуват акции на Aramco заради несигурността около истинските мащаби на петролните резерви на компанията и като цяло на кралството.

"Това ще бъде най-голямата пречка. Какво купуваме?" казва Нулан Гош, портфейлен мениджър в Allianz Global Investors, който управлява активи за 2.1 млрд. долара. "През последните 100 години така и не е имало публикувана цифра, която да е потвърден. Ентусиазмът ми за това IPO е много нисък."

Според Гош, среда на по-високи цени на петрола може да подкрепи пазарната оценка на компанията в първоначалните етапи, когато Aramco излезе на пазара, но липсата на прозрачност около резервите и слабото корпоративно управление представляват пречки в дългосрочен план за много инвеститори.

"Когато купувам акции на петролна компания, го правя, защото имам поглед върху суровината, върху резервите и върху управлението на компанията и уважението й към мен като миноритарен акционер," казва Гош пред CNBC.

"Saudi Aramco е непублична компания от десетилетия и има нужда от промяна в начина на мислене," добавя Гош. "Докато не видим промяна в начина на мислене, ние ще стоим настрана. Това какво компанията ще извлече от резервите и печалбите си, ще се определя от нейното корпоративно управление."

Aramco в момента е процес на опити да отговори на въпросите на пазарите.

Компанията назначи международни одитори, които независимо да оценят огромните й петролни резерви - процес, който се очаква да бъде финализиран до края на годината.

Резултатът от този одит и това дали ще покаже че резервите са повече или по-малко от официално обявените от Саудитска Арабия в размер на над 261 млрд. барела, ще има пряк ефект върху така важната пазарна оценка.

"В Саудитска Арабия са правили някаква проверка на малки площи, но пълната проверка ще отнеме няколко години и време," казва Ферейдун Фешараки, основател на консултантската компания FACTS Global Energy.

"Въз основа на способностите им за добив на суров петрол, смятам, че те обаче може би имат повече резерви, отколкото казват."

Пазарът ще следи отблизо как Aramco ще се справи с прехода от национална петролна компания до публична компания, която ще трябва да отговаря пред акционерите, макар и миноритарни.

Предлагането само на 5% от компанията "означава, че инвеститорите ще са миноритарни и че правата им може да бъдат подчинени на националните интереси," казва Браян Го, главен инвестиционен директор в банка Bordier & Cie в Сингапур.

"Aramco не е просто петролна и газова компания, това държавният инвестиционен фонд и фондът за икономическо и социално развитие на Саудитска Арабия. Не можем да бъде сигурни, че компанията ще бъде управлявана от чисто търговска гледна точка."

Много фонд мениджъри също така се опасяват, че бизнес моделът на Aramco просто няма да издържи в дългосрочен план на фона на възхода на добива на енергия от възобновяеми източници, който поставя под заплаха бъдещите перспективи за растеж при традиционните петролни и газови производители.

"Това е като да се питате дали да си купите акции на Ford, ако IPO-то на компанията е утре. Малко вероятно. Нейният ден под слънцето е отминал," казва Уорън Гилман, председател и главен изпълнителен директор на CEF Holdings.

"Не сме особено оптимистично настроени относно цената на петрола поради усилията, които Китай предлага за намаляване на замърсяването на въздуха. Всяка инвестиция обаче си има своята цена и ако пазарната оценка е много привлекателна (в което се съмнявам), инвестицията може и да си струва", казва Томас Хугер, основател и главен изпълнителен директор на Asia Frontier Capital.

Една от нещата, което може да помогне на Saudi Aramco да привлече купувачи за своите акции е включването й в индекса MSCI Emerging Markets Index, но дали инвеститорите биха купували акции на Aramco, ако е извън индекса?

"Вероятно не," казва Майкъл Прайс, анализатор в базираната в Сингапур Taurus Family Office, която управлява активи за 1.9 млрд. долара. "Тя може да е част от индекса MSCI EM Index, така че може да сте принудени да купувате акциите й."

В свят, който се опитва да се разграничава от изкопаемите горива, Aramco "изглежда малко назадничава," казва Прайс. "Това е по-скоро залязваща индустрия. Саудитците осъзнават, че това е краят на един цикъл."

Aramco обаче продължава да има своите поддръжници

"Трябва да видим как ще се справят с корпоративното управление, но няма съмнение, че по цял свят ще се интересуват и ще следят Aramco," казва Робърт Тумел, управляващ директор и портфейлен мениджър в Tortoise Capital Advisors, която управлява енергийни активи на стойност 16 млрд. долара.

Той посочва като причина за този интерес "огромните резерви на компанията и ниските й разходи за производство."