Промениха рецептата на Nutella
От шоколадовия гигант Nutella потвърдиха, че са променили рецептата си, което предизвиква огромна реакция сред феновете на марката.
Центърът за защита на потребителите в Хамбург съобщи на Facebook страницата си, че бурканче течен шоколад от италианската марка сега съдържа 8.7% обезмаслено мляко на прах, за разлика от преди, когато този процент е бил 7.5%.
Заключенията са направени въз основа на анализ на етикета на продукта, съобщава Daily Mail.
"Качеството... и всички други характеристики на Nutella остават същите", посочват от Ferrero Group.
Германското дъщерно дружество на компанията декларира още, че е направило "корекция" в шоколада, както много марки редовно правят с продуктите си.
Същевременно потребителската асоциация отбелязва, че цветът му е станал по-светъл поради промяната в рецептата.
"Тъй като цветът на новата Nutella е по-светъл, ние работим върху предположението, че обезмасленото мляко на прах е добавено за сметка на какаото", посочват от Центъра за защита на потребителите, отбелязвайки, че от Ferrero не са длъжни да разкриват количеството какао в Nutella.
Много любители на течния шоколад обаче изразиха съжалението си в социалните медии, че рецептата е променена.
Количеството захар в Nutella, което вече възлиза на половината от продукта, също се е увеличило - от 55.9 на 56.3%, според организацията.
Марката беше забъркана в скандал в Унгария, където местната Агенция за безопасност на храните обяви, че бурканчетата, продавани в страната, изглежда са "по-малко кремообразни" – в сравнение с тези, продавани в Австрия.