Анализаторите на една от най-старите инвестиционни банки в света Goldman Sachs предвиждат, че цената на биткойн може да достигне до ниво от 8 000 долара. Това сочи бележка с прогнози, предвидена за клиентите на институцията и изготвена в началотo на тази седмица.

Според публикации на Business Insider и Bloomberg, прогнозата е изготвена в дните, след които най-популярната криптовалута постигна ценови рекорд от малко над 7 600 долара.

Техническите анализатори Шеба Джафари и Джак Абрамовиц посочват, че знаците около виртуалната валута подсказват предстоящ нов скок в цената, за което обаче може да е нужно време.

Според анализаторите, пред биткойна предстои ново рязко поскъпване, което ще докара цената до „поне 7 941 долара”.

„Това е минималната цел за третата от общо 5 вълни на поскъпване и трябва да се възприема като ниво, от което да се наблюдава за признаци на консолидация”, пишат анализаторите, цитирани от Bloomberg.

Тази бележка, предназначена за инвеститори, е поредният пример как големите финансови институции осигуряват услуги, свързани с пазара на криптовалути.

Конкретно Goldman Sachs вече редовно изпъкват с подобни прогнози, като слухове сочат, че инвестиционната банка планира създаването на собствено звено за търговия с виртуални валути.

Изпълнителният директор на банката Лойд Бланкфайн напоследък държи спокоен тон, когато говори за биткойн и често декларира, че е „отворен” към криптовалутите.

„Научих през последните години, че има доста неща, които работят доста добре, въпреки че не ги харесвам”, казва той пред Bloomberg през миналата седмица.

Според анализатори, ако Goldman Sachs действително създадат своя брокерска услуга за търговия с виртуални валути, то те могат да се превърнат в портал, през който големите институционални инвеститори да навлязат в света на криптовалутите.

Без подкрепата на големите банки и инвестиционни посредници, навлизането на големите капитали на пазара на дигитални активи засега изглежда доста трудно.

Причината е липсата на мащаб от страна на онлайн борсите за търговия. Общата пазарна капитализация на всички публично търгувани криптовалути достига 197 млрд. долара, по данни на CoinMarketCap, като вече няколко пъти успя да мине границата от 200 млрд. долара.

Въпреки тази сума, на фона на класическия финансов свят, пазарът на криптовалути все още е доста малък и евентуалното навлизане на милиарди от страна на хедж фондове и големи инвеститори може да се окаже доста повече, отколкото екосистемата може да поеме.

Именно тук посредници, като Goldman Sachs, могат да решат този проблем, осигурявайки конвертирането на фиатни пари в дигитални и обратното.

Наскоро стана ясно, че най-големият оператор на деривативи в света CME Group Inc. планира да въведе търговия с биткойн фючърси до края на тази година. Според анализатори, поскъпването на бикойн се дължи именно на тази информация.

Смята се, че ако всичко върви по план, един работещ пазар на биткойн фючърси би могъл да направи възможна появата на борсово търгувани фондове (ETF) на базата на криптовалути. Подобен опит вече бе направен, но надлежно отхвърлен от Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ.

Не всички финансови институции обаче разглеждат биткойна като нещо позитивно.

Шефът на JPMorgan Джейми Димон бе доста остър към криптовалутата в няколко изказвания, наричайки я „измама” и прочее. От своя страна, изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам посочи, че „биткойн е самата дефиниция на балон”.

Към общия хор се присъедини и бившият президент на Bundesbank и настоящ на UBS Аксел Вебер. Според него биткойн има свойство единствено като валута за трансакции, а не като носител на стойност.

Така или иначе, блокчейн технологията започна да живее собствен, независим живот от пазара на кирптовалути, като вече редица големи компании разработват вътрешни системи и продукти на базата й.

източник: coindesk

През последните 2 дни цената на биткойна слезе два пъти под ниво от 7 000 долара, но бързо се завръщаше във възходяща посока.

Към момента на подготвяне на материала цената на биткойн възлиза на 7 159.48 долара, по данни на CoinDesk.

Пазарната капитализация на виртуалната валута достига 119 млрд. долара. Общият брой добити/изкопани биткойни възлиза на 16 667 925.