Биткойнът се превърна в гореща тема навсякъде по света, като главна причина за това са ценовите рекорди, които жъне виртуалната валута.

Това провокира редица прогнози, коя от коя по смела, като последната звучи доста оптимистично.

„Хората трябва да започнат да обмислят сериозно ситуацията, тъй като биткойнът привлече Goldman Sachs”, казва Рони Мос, основател и директор на компанията Standpoint Research. „До 5 години биткойнът ще достигне Apple, която има над 800 млрд. долара пазарна капитализация”, прогнозира експертът пред CNBC.

Понастоящем пазарната капитализация на биткойна възлиза на малко над 93 млрд. долара, по данни на CoinDesk. На този фон, капитализацията на Goldman Sachs достига 93.67 млрд. долара, а тази на Apple 806.65 млрд. долара, по данни на Thomson Reuters.

Думите на Мос може и да звучат странно, но експертът определено може да се похвали с точни прогнози, когато говорим за биткойн. По-рано през тази година, когато цената на криптовалутата бе 2 600 долара, Мос предвиди, че тя ще надмине ниво от 5 000 долара, точно както се и случи впоследствие.

Тази прогноза идва след редица негативни изказвания относно виртуалните валути, идващи от известни и богати личности. Саудитският милиардер и инвеститор принц Ал-Уалид бин Талал сравни криптовалутите със скандалната американска компания Enron, която фалира през 2001 г.

По-рано пък изпълнителният директор на BlackRock Лари Финк нарече виртуалните валути „индекс за пране на пари”, а шефът на JPMorgan Chase Джейми Димон заяви, че „ако си достатъчно глупав да купуваш (криповалути), ще платиш цената за това някой ден”.

Рони Мос обаче има мнение по въпроса. Според него, думите на всички тези хора са нормално явление, тъй като те са представители на конвенционалната финансова система.

„Не очаквам тези хора да излязат и да започнат да препоръчват инвестицията в биткойн. Причината за това е, че така биха наранили техния бизнес”, казва експертът.

По думите му, цената на биткойн може да скочи до космическите 50 хил. долара в идните 10 години, а пазарната капитализация да премине границата от трилион долара.

Според анализатора, в идните няколко години около „200 млн. души по света ще се опитат да поставят ръка върху няколко милиона броя биткойни”, визирайки ограничения брой от 21 млн. броя биткойни, които могат да се изкопаят общо (16 643 563 броя са изкопани понастоящем – бел. ред.).

Това, според него, ще вдигне цената до 50 хил. долара.

Все пак не само Мос мисли така, тъй като и други анализатори посочват, че капитализацията на биткойна може да мине границата от трилион долара до 2025 г.

От всички над 1000 криптовалути, които се търгуват свободно по света, Рони Мос се интересува от първите двадесетина най-популярни, които оформят над 90% от общата пазарната капитализация на всички криптовалути.

Причината за това е, че голяма част от останалите са „пъмп енд дъмп измами”, добавя той.