Германският Върховен съд постанови, че трябва да има вариант за регистриране на трети пол в свидетелствата за раждане, съобщава ВВС.

Така Германия ще стане първата европейска страна, която предлага на интерсекс хората правото да не се определят нито като мъж, нито като жена. Искът беше заведен от регистрирана жена, чието изследване на хромозомите потвърдило, че те не съвпадат с нито един от двата пола.

Активисти определят решението на съда като „малка революция“. Конституционният съд в Карлсруе даде срок на правителството до края на 2018 г. да прокара закон, определящ категория, различна от мъже и жени.

Според съда регулациите за гражданския статут са дискриминационни спрямо интерсекс хората. Тази категория хора може да бъде определена като „интер“ или „разни“. Говорител на германското правителство заяви, че то ще се съобрази със съдебното решение.

Активистката организация „Трети вариант“, която настояваше за официално признание, съобщи в Twitter, че е „напълно изумена и без думи“. Интерсекс хората се раждат с комбинация от полови характеристики на мъжете и жените. ООН съобщава, че състоянието засяга 1.7% от населението на света.

Тези хора вече са признати в официални документи в някои страни, като Австралия, Индия, Нова Зеландия, Непал и САЩ, където първото свидетелство за раждане на интерсекс човек беше издадено миналата година.

В Германия от 2013 г. беше възможно да не се попълва квадратче за пола в свидетелство за раждане на хора, родени с мъжки и женски характеристики. Преди това, ако имаше някакви съмнения, длъжностните лица отбелязваха квадратчето за мъж или жена.

През януари белгийският модел Хане Габи Одиеле разкри, че е интерсекс, като заяви, че се надява признанието й да „разчупи табуто“. Но през май френски съд не позволи на 66-годишен психотерапевт, роден без пенис или вагина, да се определи като неутрален по пол и беше официално регистриран като мъж.

Според френския съд разграничението между мъже и жени е „крайъгълен камък“ в социалната и правна организация и признаването на трети пол би довело до „многобройни законови промени“, съобщи New York Times.