Където и да прочетем „метаболизъм“, веднага ни обгръща усещането за нещо мистично. Привиждат ни се фонтан на младостта или кексче без нито една калория. Понякога, в опитите да отслабнем, стигаме до извода, че е необходимо просто да ускорим метаболизма.

Представяме ви няколко храни, които ще ви помогнат да постигнете именно това.

1/ Протеини със здравословни мазнини

Приемът на достатъчно протеини е ключъв за функционирането на метаболизма. Само те обаче не са достатъчни. Протеините в комбинация със здравословни мазнини са вашият ключ към ускоряването на метгаболизма. Те предлагат отличен баланс, благодарение на който организмът успешно разбива мастните депа.

2/ Зелен чай

Кафето също ускорява метаболизма с помощта на кофеина. Зеленият чай обаче е по-ефикасен и носи ред други ползи. Той съдържа вещество, което стимулира нервната система без да ускорява сърдечния ритъм. Три чаши дневно горят 80 калории. Нещо против да се лишите от тях?

3/ Пълнозърнести храни

Например овесени ядки, кафяв ориз и т.н. Те изискват повече усилия от страна на организма, за да бъдат преработени. Освен това са богати на фибри, което означава, че ще подобрят процеса на храносмилане.

4/ Цитрусови плодове

Особено грейпфрутът и лимонът. Те съдържат антиоксиданти и спомагат за ефективното използване на инсулина. Това на свой ред означава стабилизиране на кръвната захар и по-голям разход на калории.

5/ Люти чушки

Поръсвайте с люто храната си и ще започнете да горите повече калории. Чилито носи ред ползи за стимулиране на метаболизма. Тайната се крие в капсаицина, който може да ускори с 25% метаболизма до 3 часа след хранене.