Когато става дума за настинка, превенцията е най-доброто лечение. Няма гаранция, че гърлото ви няма да се възпали, но приемането на големи количества плодове и зеленчуци ще ви осигури защитни хранителни вещества, които ще подкрепят естественото функциониране на имунната система.

Можете да помогнете още повече на организма си, като увеличите количествата витамин Е (мазна риба, авокадо, бразилски орехи), цинк (пълнозърнест хляб, овес, соя) и витамин Б (крехко червено месо, млечни продукти, леща) и следвате разнообразен и балансиран хранителен режим, пише ВВС.

Но какво да правите, ако въпреки всичките ви усилия, все пак се разболеете? Ако не искате лекарства против кашлица и предпочитате напълно натурален подход за преборване с вирусите, вижте някои бабини средства против настинка, някои от които са по-ефективни, отколкото очаквате.

Помага ли витамин С за преборване на простудата?

Общоприето схващане: Витамин С в големи количества ще излекува простудата бързо

Факти: Витамин С често се споменава като добра предпазна мярка срещу настинка. Но изследвания показват, че той е по-ефективен при хора, изложени на кратки периоди на интензивно физическо натоварване, като маратонци или хора, живеещи на много студено място.

Много плодове и зеленчуци са богати на витамин С, но има данни, че твърде калоричната диета и рафинираната захар могат да навредят на имунната система. Така че ако искате портокалов сок, за да се почувствате по-добре, заложете на 100% неподсладен портокалов сок или си направате сок сами.

Помагат ли медът, лимоните и джинджифилът за преборване на простудата?

Общоприето схващане: Горещи напитки с много мед, лимони и джинджифил успокояват възпалено гърло

Факти: Хората, които искат да излекуват настинката си по естествен път и с вкусен сок, питието с мед, лимон и джинджифил трябва да е на предно място в списъка.

Медът успокоява болното гърло – изследвания на дихателните инфекции при децата със симптоми, вариращи от кашлица до течащ нос и висока температура, установиха, че една доза мед вечерта може да има малко, но ефективно въздействие върху кашлицата им и да им помогне да спят по-добре. Важно е да се знае, че медът не трябва да се дава на деца под 12 месеца.

Лимонът, който се съчетава добре с меда, е богат на витамин С и има защитни биофлавоноиди, особено в кожата. Макар че няма много изследвания, доказващи ефективността на лимоните в борбата с настинката, лимоновият сок има други антибактериални свойства.

Джинджифилът придава приятен лютив привкус на горещите напитки и се е използвал за медицински цели в различни исторически периоди.

Джинджифилът се използва за лекуване на различни неразположения – от гадене до настинка, висока температура и болно гърло. Той е ефективен благодарение на активните си съставки, включително джинджерол.

Помага ли чесънът за преборване на настинката?

Общоприето схващане: Смачкайте чесън в чаша мляко

Фактите: Да, наистина е толкова гадно, колкото звучи, но макар да е приемана за старомодно лекарство, много хора смятат напитката за ефективна и до днес.

Смята се, че чесънът има антимикробни свойства, които помагат на имунната система да се пребори с вирусни инфекции, и е пълен с антиоксиданти.

Но засега има ограничени клинични сведения за ефективността на чесъна за предотвратяване или лекуване на настинка. Изследване установи, че замяната на чесъна с чеснов екстракт засилва функционирането на имунните клетки, което намалява остротата на симптомите на настинка и грип.

Но винаги се консултирайте с личния си лекар, преди да вземете хранителни добавки.

Помага ли почивката да се отървете от настинката?

Общоприето схващане: Трябва да си останете в леглото по време на настинката

Факти: Ако имате висока температура и страдате от умора, дълбока кашлица и болки в гърдите, тогава почивайте си. Много почивка е може би най-добрият вариант.

Но когато сте настинали и нямате висока температура, леки упражнения могат да заздравят имунната ви система.

Шестте най-важни свойства на витамин CБръчки? Простуда? Надебеляване?

Но не се претоварвайте – тежките тренировки имат противоположния ефект и могат да забавят възстановяването. Така че правете леки упражнения, като поддържате високи нива на енергия с храни, като авокадо, говежда яхния и следки картофи със зеленчуци.

Помага ли кромидът да се отървете от настинката?

Общоприето схващане: Нарежете кромида наполовина и поставете по една половина във всеки чорап

Фактите: Това схващане придава съвсем ново значение на миризливите крака. Мнозина смятат, че кромидът има медицински свойства и странното е, че някои продължават да използват тези методи и до днес. За да не изглеждате странно, приемайте кромид в салати три пъти на ден.

Помага ли чаша алкохол вечер да се отървете от настинката?

Общоприето схващане: Сипете си „медицинска“ напитка

Фактите: Уиски или ракия в малки количества имат положително въздействие върху болните от грип, тъй като се твърди, че имат противовъзпалителни свойства върху мукозните мембрани и помагат за облекчаване на треската.

Става дума за малко количество алкохол в гореща напитка преди лягане, която облекчава временно симптомите, но пресните плодове и зеленчуци с пилешка супа и топли напитки винаги са за предпочитане.