Трисетовата победа на Роджър Федер над германеца Александър Зверев във втория му мач в групата от турнира “Мастърс“ в Лондон увеличи спечелените от него пари от наградни фондове до 110 235 682 долара.

Това означава, че той изпреварва спечелилия 14 мейджъра в голфа Тайгър Уудс, който е заработил 110 061 012 долара от наградни фондове през кариерата си.

За разлика от Федерер, приходите на голфъра забуксуваха след разкритията за личния му живот през 2009 г. и поредицата дългосрочни контузии в последните години.

36-годишният Федерер играе в турниите от ATP от 1998 г. За това време той е спечелил 95 турнира, в това число и рекордни 19 титли на сингъл от турнири от Големия шлем.

Тази година швейцарецът записа една от най-добрите си години, след като спечели Открититото първенство на Австралия и Уимбълдън след шестмесечно отстъствие заради контузия.

Федерер, който в момента заема второто място в световната ранглиста, започна турнира „Мастърс“ с победа над американеца Джак Сок и стана първият играч, който се класира за полуфиналите, след като спечели първите си два мача.

Вторият, класирал се за полуфиналите, бе българинът Григор Димитров, който спечели първите си два мача в другата група срещу Доминик Тийм и Давид Гофен. Българинът ще изиграе утре третия си мач от групата срещу Пабло Кареньо Буста.

Днес пък Федерер излиза срещу хърватина Марин Чилич.

Ако швейцарецът спечели турнира, без да загуби мач, той ще добави цели 2.6 млн. долара към постъленията си от наградни фондове през 2017 г., които в момента възлизат на малко над 11 млн. долара.

Федерер може и да е първенец по спечелени пари от наградни фондове, но Уудс все още е далеч напред по общи приходи.

Уудс, който миналия месец намекна за завръщане след претърпяната през април операция на гърба, е заработил общо 1.65 млрд. долара от наградни фондове и рекламни договори, откакто стана професионалист преди две десетилетия, писа Forbes през миналата година.

Общите доходи на Федерер възлизат на 600 млн. долара.