Технологичният гигант Tencent стана първата китайска компания с пазарна капитализация над 500 млрд. долара.

Акциите на компанията, която има 19-годишна история, са листнати на хонконгската фондова борса. Пазарната оценка на другия китайски технологичен гигант Alibaba възлиза на 474 млрд. долара.

В клуба „половин трилион долара“ влизат още американските Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft и Amazon.

Tencent премина гросмайсторската граница, само седмица след като обяви печалба в размер на 2.7 млрд. долара, при приходи от 9.8 млрд. долара за третото тримесечие на тази година, пише TechCrunch.

Печалбата на компанията скача с 69% на годишна база, докато приходите отчитат ръст от 61% за същия период, главно благодарение на игралния бизнес на Tencent.

Възходът на Tencent със сигурност е направил доста хора богати. Така например, ако през 2004 година, когато компанията предприе своето IPO, бяхте инвестирали 9 000 долара, то сега щяхте да притежавате дялове на стойност 1 млн. долара, отбелязва изданието SCMP. Само през последната година цената на акциите на компанията скача двойно поради стабилни финансови резултати.

Пазарната капитализация на Tencent е скочила повече от три пъти спрямо март 2014 година, когато достигаше 150 млрд. долара, изпреварвайки фирми като Intel по онова време. Тогава The Wall Street Journal пише: „все още не е голямо име в САЩ, въпреки, че трябва да е“ - твърдение, което все още е актуално и днес.

източник: techcrunch

Може би най-известният бизнес на Tencent е приложението за онлайн разговори WeChat, което има близо 1 млрд. потребители по света (главно в Азия). Компанията обаче не търси начини да наложи този продукт на европейския или американския пазар, като вместо това инвестира в най-разнообразни дейности.

Бизнесът с видео игри е главният източник на приходи за китайския гигант, който стои зад заглавия като Honour of Kings, както и League of Legend (след придобиването на Riot Games) и Clash of Clans (след придобиването на Supercell).

Инвестициите на Tencent са навсякъде – компанията притежава дялове в американските компании Tesla и Snap, както и в индийските Flipkart, Hike, Practo и конкурента на Uber в лицето на Ola.

Част от другите инвестиции на китайският гигант включват разработката на летящи коли и лунни дронове.

Компаниите собственост на Tencent - Sogou и China Literature наскоро станаха публични.