Европейският съюз очаквано прати две от най-престижните европейски агенции в до болка познати градове - представители на едни от най-влиятелните страни в Общността. Това се случи, въпреки широко лансираната теза, че в страните от Централна и Източна Европа няма агенция на ЕС и сега бил идеален момент това да бъде поправено.

Париж и Амстердам бяха избрани за нови домакини на съответно Европейска агенцията по лекарствата (EАЛ) и Европейския банков орган (ЕБО), предава Financial Times.

Причина за преместването на двете агенции, които понастоящем се намират в Лондон, е решението на страната да напусне ЕС. България също участваше в надпреварата със столицата София, кандидатствайки за домакин на ЕАЛ.

Три тура гласуване в Брюксел не бяха достатъчни, за да се излъчи безспорен победител за нов домакин на ЕБО и ЕАЛ.

Амстердам и Милано достигнаха до финалния тур на гласуване за ЕАЛ, докато Париж успя да надвие Дъблин за ЕБО.

Избирането на Париж е голяма победа за френския президент Еманюел Макрон, който иска да види столицата на Франция като новия финансов център на Европа за сметка на Лондон.

Така Париж вече ще домакинства работата и на двете финансови агенции на ЕС – ЕБО и Европейски орган за ценни книжа и пазари.

Новият дом на ЕБО изненада някои дипломати, които посочиха, че Виена и Франкфурт са били очакваните фаворити. Виена е предложила най-щедрия пакет, включително безплатен наем на сграда за срок от 25 години. Освен това, градът е бил на първо място и във вътрешното гласуване на служителите на агенцията, докато Париж е бил на второ място.

Европейската агенция за лекарствата от друга страна е най-апетитната хапка от всички агенции на ЕС, поради големия си персонал (900 души) и факта, че оттам идват разрешенията за пускане на пазара на нови медикаменти в рамките на Общността.

Амстердам (Холандия) спечели гласуването в директен сблъсък с Милано (Италия), докато на трето място остана Копенхаген (Дания). На четвърто място се нареди Братислава (Словакия), която първоначално се смяташе за фаворит, именно поради гореспоменатия факт, че агенциите на ЕС се намират предимно в страните от Западна Европа и е време тенденцията да тръгне на изток.

Разбира се, всичко това са само думи, тъй като битката за тези агенции на ЕС бе поле за лобиране по всички канали – игра с традиции във влиятелните държави-членки. Гласуването и за двете агенции бе проведено от външните министри на държавите от ЕС. Смята се, че кандидатурата на България бе по-скоро с цел участване в процеса по гласуването, респективно лобирането.

Амстердам се очертава като един от големите победители от брекзит. Редица банки обмислят възможността да преместят централите си от Лондон именно в холандския град.

Преместването на ЕАЛ от Лондон в Амстердам ще бъде завършено до месец март 2019 година.