Стотици специалисти отказват да заемат работни позиции в британската високотехнологична сфера, откакто страната гласува за излизане от Европейския съюз.

Това сочи проучване, извършено сред предприемачи, които са единодушни, че недостигът на висококвалифицирана работна ръка вече удря репутацията на Великобритания на център за иновации, предава Financial Times.

Над 1/3 от анкетираните предприемачи заявяват, че са загубили перспективата да назначават таланти поради несигурността относно имигрантските въпроси, създадена от брекзит.

Проучването е направено сред 5 400 основатели на стартиращи компании от браншовата организация Tech London Advocates.

Данните идват само ден, след като бритнаските власти обявиха план за удвояване на броя работни визи от типа tier 1, които се дават на „изключителни таланти”, до 2 хил. броя годишно.

Ходът цели да обезпечи технологичните компании относно достъпа до качествена работна ръка, особено в условията на брекзит.

По време на среща, проведена в сряда между премиера Тереза Мей, финансовия министър Филип Хамънд и представители на технологичния сектор - като Херман Нарула, съосновател на Improbable, Али Парса, основател на Babylon и Алдо Монтефорте, изпълнителен директор на The Floow, са били обсъждани проблемите пред индустрията.

Групата е обсъждала въпросите, свръзани с имиграцията, рисковото инвестиране и политиките на правителството, включително създаването на фонд от 20 млн. паунда за публични инвестиции в изкуствен интелект.

„Икономическата ни постановка за бъдещето, което ще изградим, напускайки ЕС и поемайки нова роля в света, трябва да е такава, която да ни позволи да сме водещи по отношение на иновациите и технологиите”, каза Мей по време на срещата.

„Имаме всички съставки, нужни за успех: огромен човешки талант, водещи университети и преуспяваща екосистема от стартъпи”, добави британският премиер.

Относно брекзит Мей заяви, че няма съмнение, че Великобритания ще се запази като „брилянтно място за изграждане на технологичен бизнес”.

Говорител на кабинета добави, че присъстващите на срещата са се обединили около идеята, че страната трябва да вземе предимство от брекзит и да предприеме действия в подкрепа на технологичния сектор.

Въпреки всички тези красиви думи, представителите на индустрията не са особено доволни от удвояването на броя визи за висококвалифициран персонал, тъй като дори и така те няма да са достатъчни.

„Ще бъде чудесно за 2 000 души, които се нуждаят от виза и е фанатстично, че правителството ще се фокусира върху повече работни места извън Лондон, но не мисля, че това ще бъде достатъчно”, казва лице, присъствало на срещата. „Надявам се да обмислят увеличаване на бройката визи”, добавя експертът, пожелал анонимност.

Технологичните компании твърдят, че управляващите трябва да увеличат броя и на визите от типа tier 2, които са подходящи за чждестранни експерти, като софтуерните инженери например, които са доста дефицитна стока на британския трудов пазар.

Компаниите се оплакват и от това, че не могат да подкрепят за получаването на визи потенциални служители, призовавайки кабинетът да разхлаби правилата, така че рисковите инвеститори да могат да застават зад чуждестранните експерти от името на фирмите, в които влагат, за да ускорят получаването на британски визи.

По думите на Ръс Шоу, основател на Tech London Advocates, за стартъпите е доста трудно да спонсорират потенциалните си служители за получаване на виза tier 2 – нещо, което би могло да се улесни, ако рисковите инвеститори получат възможност да го правят и от името на самите компании.

Въпреки правителствената инициатива за насърчаване на Stem (science, technology, engineering and mathematics) специалностите в университетите, британската технологична индустрия, оценявана на 170 млрд. паунда, разчита на гражданите на Европейския съюз, за да обезпечи около 180 хил. работни позиции, сочат данните на Recruitment and Employment Confederation.

Джеймс Парсънс, изпълнителен директор на Arrows Group - компания за наемане на служители, посочва, че се наблюдава рязък спад на кандидатури за работа, идващи от граждани на ЕС, откакто референдумът за излизане от Общността бе проведен.

Понастоящем 1/3 от новите работни позиции в британския технологичен сектор се заемат от граждани на ЕС, докато през 2015 г. делът на тези професионалисти е бил над 50%.

„Правителството сериозно подценява конкурентноспособността на нашите европейски технологични съперници, като Лисабон, Цюрих, Берлин”, казва Парсънс.

Притесненията на британските стартиращи компании относно негативните ефекти от брекзит се засилват. Въпреки това, големи компании, като Arm Holdings, посочват, че Великобритания ще си остане атрактивна дестинация, дори и след напускането на ЕС.

Фирмата отчита 24% ръст на персонала, работещ на Острова, съобщава нейният нов собственик SoftBank. SoftBank планира създаването на над 1700 работни места през следващите 5 години.