Учениците в сибирски град продължават да ходят на училище, въпреки че температурата навън спадна до -50 градуса по Целзий, съобщава ВВС.

Времето в Оймякон в руската република Якутия, североизточната част на Сибир, е доста мразовито, но не е достатъчно студено, за да не могат децата да посещават класната стая, пише местният новинарски портал News.Ykt.Ru.

Училището в селото официално е затворено за деца от първи до пети клас, когато температурите паднат под -52 градуса по Целзий. „Днес беше -50 градуса по Целзий сутринта, всички деца учеха“, каза официален представител на администрацията в Оймякон.

В Якутск, на 30 км южно от Оймякон, -50 градуса по Целзий са смятани за твърде студено време, за да ходят децата на училище. Учениците там получават почивен ден, ако температурите паднат до -45 градуса по Целзий, съобщи представител на местната администрация.

Оймякон, наричан още Полюсът на студа, е едно от най-студените населени места на Земята. Най-ниската измерена температура там е била регистрирана през януари 1973 г., когато живакът е паднал до минус 65 градуса по Целзий.