Почивните и празнични дни могат да бъдат изключително коварни, излагайки ни на безброй капани, които да усложнят финансовото ни състояние. Пътувания, партита, подаръци... те са източник на радост, но и също така влагане на ресурси.

За да ви спрем от усещането на неудовлетвореност още на първи януари, искаме да ви посочим кои са основните 4 грешки, които ни костват много пари по време на празничния сезон.

Избегнете ги.

Грешка №1: Контролирайте кредитната задлъжнялост

Хората харчат прекалено много пари, когато разполагат в себе си с кредитна карта. Разполагането със средствата в нея е свързано с допълнителни проценти, което може да ви струва доста пари в дългосрочен план.

Контролирайте желанието си да използвате кредитната карта. Колкото и добра идея да ви се струва, след това ще съжалявате.

Грешка №2: Не преговярате за заплатата си

Когато става дума за грешки с пари, по-често ни идват на ум такива, които са свързани с тези, с които вече разполагаме. Според експерт, проблемът идва и от навика ни да не преговаряме за заплатата си. Поискайте повишение.

Най-доброто време за преговори е, когато ви предлагат нова работа. Автоматично поискайте с 10% повече.

Грешка №3: Загуба на финансов контрол

Някои хора възлагат контрола над финансите си на техните партньори в живота. Това е сериозен проблем в повечето семейства. Започнете да бъдете по-отговорни и заинтересовани от финансите си.

Грешка №4: Не спестявате за пенсия

Вярно е, че много хора не се замислят за пенсия, тъй като този хоризонт им се вижда твърде далеч. Поради това те отлагат вземането на решение за спестяване.

Така се озовават на 40 години и с никакъв напредък относно пенсионните години. Ако започнете от по-рано, на тази възраст вече ще имате зад гърба си инвестиция от преди 15-20 години.

Добро правило е да използвате 50% от приходите си за разходи по дома, 30% за забавление и 20% за бъдещето. Дори да може да спестявате само 10%, това е все нещо пред нула.