Нарастващите доходи на населението и по-ниските цени на билетите, предлагани от нискотарифните авиокомпании, стимулират разрастването на пътуването по въздух в Индия.

Авиопазарът в страната е на път да се превърне в третия най-голям в света - след този в Китай и САЩ, пише Bloomberg.

Знак за повишаващия се трафик е и фактът, че в петък Мумбай е приел 969 полета за 24 часа - световен рекорд за летище, което има само една писта във всеки период от деня, пише Times of India, като се позовава на официален представител на Мумбайското международно летище.

Целта е достигане на 1000 полета, казва официалният представител пред изданието.

Индийските авиокомпании са превозили около 100 милиона местни пътници миналата година, а Международната асоциация за въздушен транспорт смята, че пазарът ще добави още около 337 милиона пътници в идните две десетилетия.

Около 97 на сто от индийското население от 1.3 млрд. души никога не са пътували със самолет, сочат данни на нискотарифната авиокомпания SpiceJet Ltd. Това е показва потенциалът за растеж на трафика.

Мумбайското летище, което има две писти, може да използва само едната, защото се пресичат, а липсата на земя изключва възможността за строеж на още една писта. В резултат на това, технически летището разполага само с една писта.

Нарастването на трафика в петък е било подкрепено и от частните и чартърните самолети, отбелязва Times of India.