По думите на специалисти, термичната обработка на някои зеленчуци води до загубата на ценни полезни вещества.

Предлагаме ви списък от 6 продукта, които не бива да варите или да печете. Така ще съхраните максимално ползата от консумацията им.

Сладки чушки

Става дума предимно за червените чушки, в които се съдържа много витамин С. По количество на ценния витамин те са сред лидерите при зеленчуците. Варенето на червените чушки води до загуба на 1/3 от витамин С.

Броколи

В тях се съдържат много витамини А, С и калций. Ако ги варите, количеството на полезните вещества намалява с около 40%.

Цвекло

Този зеленчук е отличен източник на фолиева киселина. Ако го сварите до пълна готовност, количеството на полезните вещества намалява с 1/3.

Чесън

В суровия чесън има много витамини С, РР и от групата В. Освен това е източник на холин. След термична обработка зеленчукът губи част от полезните си свойства.

Домати

Суровите домати съдържат повече цинк и магнезий. При термична обработка около 90% от ценните вещества се губят.