Светът е толкова голям и разнообразен, че си заслужава да бъде проучен, да разгледаме дестинации, които да ни вдъхновят, да ни научат и дори да променят живота ни.

Ние обаче не сме само пътници, но и сме отговорни за Земята. Защото, наред с величествените гледки и очарователната култура, сме свидетели на множеството нещастия, някои от които са следствие на човешкото влияние върху природата.

Затова от Fodors правят списък на местата, които е добре да бъдат избягвани следващата година, за да могат те да бъдат защитени и опазени.

Галапагос

Островите Галапагос не приличат на никое друго място по света. Те са дом на различни видове флора и фауна, които не могат да бъдат намерени никъде другаде на Земята. Но вековете на изключителна изолация, довела до запазването на уникалните видове, го правят и много уязвим на външни фактори.

Еквадорското правителство въведе строги закони, за да запази морската и сухоземна екосистема от човешкото и по-конкретно от туристическото влияние.

Тадж Махал

Това място е в задължителните за посещение дестинации на много хора. Мавзолеят от 17-и век е невероятно красива творба, преживяла вековете. Но както всяко нещо и той има нужда от поддръжка.

Археологическотизследване показа, че куполът на Тадж Махал (както и четири минарета) имат нужда от реконструкция с кал, за да се коригира пожълтяване на повърхността.

Първоначалната идея беше тя да приключи до март 2018 г., но сега се твърди, че работата няма да започне до март 2018 г. Така че отложете визитата най-рано за 2019 г.

Парк Phang Nga, Тайланд

Тайланд е една от най-популярните, търсени и екзотични дестинации в света. И не само заради картините, които предизвиква в съзнанието ни.

Манията по този островен рай обаче накара тайландското правителство да създаде система за рейтинг на плажовете, която се основават на качество на водата, наличие на твърди отпадъци, замърсяване на морето и по крайбрежието, състоянието на рифовете и ресурсите на националния парк, контрол на околната среда и управление на туризма.

И ако много плажове се възстановяват, отбелязвайки високи оценки от 5 звезди, националният парк Ao Phang Nga отчаяно се опитва да се възстанови туристическите поражения.

Мианмар

Мианмар е невероятно място заради своите забележителности, очарователни фестивали, невероятна флора и фауна. Според ООН обаче военната операция, насочена срещу мюсюлманите рохинги в Мианмар, е " христоматиен пример за етническо прочистване“.

През последните няколко месеца 600 000 души са избягали в съседен Бангладеш до лагер, който расте толкова бързо, че може да се види чрез сателит. Затова за момента е препоръчително да избягвате посещение на тази страна.

Еверест

Ако приключеният дух у вас е жив и сте готови да платите между 25 000 и 45 000 долара, за да изкачите Еверест, имайте предвид, че само през 2017 г. планината е взела 6 живота.

Освен това, заради изменението на климата и последващото топене на сняг и лед, опасността от изкачване се увеличава. И още нещо, както и при всяко друго природно чудо в света, преди девственият пейзаж на Еверест е помрачен от боклука, оставен от алпинисти.

Спасителните екипи не са в състояние да поемат огромния риск да носят човешките останки, камо ли да се качат да чистят.

Хондурас

Знаехте ли, че Хондурас е едно от някои от най-добрите места за гмуркане в света? Това е и едно от местата, където можете да видите уникални морски видове и спиращи дъха коралови рифове, тропически гори, мандрове и диви животни.

За съжаление, той е много опасна дестинация и е мястото с най-много убийства е света. Лошото е, че тормозът и малтретирането често се извършват от местните органи, което я прави не твърде спокойна дестинация за почивка.

Великата китайска стена и Пекин

Статутът на Великата китайска стена като едно от Седемте чудеса на света е безспорен. Въпреки че е оцеляла почти две хилядолетия, тя е застрашена от редица неща - ерозия, графити, строителство и дори местни фермери, които са решили да я превърнат в място за приюти.

Най-добре запазените участъци от стената са в Пекин ... който може да се превърне в по-добра дестинация, ако се реализира планът за намаляване на огромния смог над града.

През 2017 г. беше обявен червен сигнал - най-високото ниво в четиристепенната система за предупреждение за замърсяване на въздуха в страната.