На 5 декември 1975 г. в София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град.

Макар че първоначално кварталът е проектиран единствено за да служи като студентско градче, днес - 42 години по-късно, районът съвсем не е само това.

Вижте 7 интересни факти за единствения Студентски град у нас:

Първоначалното име на квартала, което днес никой не използва, е Студентски град „Христо Ботев“. Днес мнозина го наричат Малкият Слънчев бряг или Българският Лас Вегас.

„В него са разположени шест висши учебни заведения. Това са УНСС, Техническият университет, Минно-геоложкият университет, Химикотехнологичният и металургичен университет, Лесотехническият университет и НСА.

В момента учащите в софийските университети се настаняват в над 50 общежития в Студентски град. В тях живеят около 30 000 души.

Според данни, изнесени през 2012 г., в Студентски град има 191 нощни заведения. Според данни на МВР от същата година, тогава съществуват 22 дискотеки и нощни клубове, 33 ресторанта, 3 казина и 4 стрийтбара.

Данни на пожарната от преди месец сочат, че към момента в Студенски град на всяко студентско общежитие се падат по 4 нощни заведения. Към днешна дата работят денонощно 200 дискотеки и барове.

В южната част на Студентски град - около Зимния дворец, Националната спортна академия и семейните общежития, се оформя голяма жилищна зона. Данни на имотната агенция Bulgarian Properties сочат, че кварталът се нарежда в първата петица на софийските райони с най-много закупени жилища през третото тримесечие на годината. Средните продажни цени през този период в Студентски град са 960 евро/кв.м.

През 2012 г. от Съвета на ректорите на висшите училища у нас предлагат построяването на нов Студентски град. Искането е той да бъде разположен край софийското село Лозен. Идеята обаче е определена като осъществима от тогавашния главен архитект на столицата Петър Диков.