Преди седем години Исмаил Ахмед решава да създаде стартъп компания, която може да изпраща пари по електронен път от Вликобритания до Африка. Той разполагал с 200 000 долара и много опит в бизнеса с парични трансфери в родината си Сомалия.

Днес базираната в Лондон WorldRemit Ltd. изпраща пари до 148 държави, а наскоро набра 40 млн. долара финансиране. Това оценява финтех компанията на над 670 млн. долара, информира Bloomberg, позовавайки се на запознат източник.

Accel Partners и Technology Crossover Ventures, които са дългогодишни инвеститори в WorldRemit, също са се включили в последната инвестиция.

WorldRemit, която специализира в изпращането на пари през мобилните телефони, ще използва набраните средства, за да увеличи клиентите си в световен мащаб от от 2 милиона до 10 милиона до 2020 г.

Компанията навлиза сериозно на пазара на парични трансфери между САЩ, Азия и Латинска Америка.

“Бизнесът в САЩ ще увеличи приходите ни с около 40% в следващите няколко години,” казва Ахмет, който е главен изпълнителен директор на WorldRemit.

Компанията обаче има сериозна конкуренция в лицето на гиганта The Western Union Co., която има дългогодишни традиции в този бизнес, както и от страна на други финтех компании, като базираната в Сиатъл Remitly Inc., която набра 115 млн. долара финансиране през октомври.

WorldRemit е на път да отчете 60 млн. паунда (81 млн. долара) нетни приходи през тази година, което би представлявало 46% скок, в сравнение с 2016 г., според Ахмед. Компанията обмисля евентуално първично публично предлагане на акции в рамките на две или три години.