Инвестициите на капиталовите пазари, но също и годините търпение, в които да не продавате вложението си, могат да ви направят богати.

Днес ще ви представим три компании, които биха ни донесли цяло състояние, при положение че бяхме вложили в тях само 1000 долара.

Златните примери за това са инвестиционният тръст, специализиран в недвижимите имоти Welltower, гигантът в онлайн търговията Amazon и компанията на инвеститора Уорън Бъфет Berkshire Hathaway.

От първичното си публично предлагане през 70-те години на миналия век, Welltower предлага на инвеститорите средните 15.6% годишна доходност. При положение че сте инвестирали 1000 долара на IPO-то на Welltower, днес щяхте да разполагате с близо 910 000 долара.

Най-скоро от трите компании се листва Amazon.com. Технологичният гигант осъществи IPO през 1997 г. на цена от 18 долара за акция. Днес акциите се търгуват на нива от 1165 долара за брой, което представлява ръст от 59 000% за този период, при положение че отчетем сплитове на акцията през годините.

Последните инвестиции на Amazon, като покупката на Whole Foods и навлизането във фармацевтичния сектор, показват, че основателят й Джеф Безос не смята да спира дотук. Именно Безос днес е и най-богатият човек в света, като състоянието му наскоро премина границата от 100 млрд. долара.

Преди повече от 50 години, или по-точно през 1964 г., Berkshire Hathaway бе почти фалирала текстилна компания. Днес това е компания, притежаваща инвестиции в повече от 60 бизнеса, както и портфолио от акции, оценени на повече от 189 млрд. долара.

Най-големите вложения на Бъфет днес са Apple, Wells Fargo, Bank of America, Coca-Cola и отскоро Apple. Berkshire Hathaway също така притежава и бизнеси, като GEICO, Duracell, Fruit of the Loom, The Pampered Chef и др.

Преди 53 г. цената на акцията на Berkshire Hathaway е едва 14 долара за акция. Вчера книжата на компанията затвориха на ниво от 298 630 долара, а сделки бяха осъществени и на 299 790 долара, което е най-високото ниво в историята.

Инвестиция от 1000 долара през 1964 г. днес би се равнявала на 24 млн. долара, ако вземем предвид цената на акцията от вчера.

Материал на Motley Fool посочва, че ако Berkshire продължи да се развива със същия темп, то след половин век компанията ще има пазарна капитализация от над 8000 трилиона долара, което е повече от всички пари днес в света, т.е. практически невъзможно.