Милиардерът Майк Ашли обича да извлича стойност от парите си. Той демонстрира способности да купува акции на конкурентни компании, когато са подценени, какъвто е случаят с Game Digital Plc през юли.

Тогава Ашли купи акции на компанията на цена от 27 пенса, докато вчера те се търгуваха на над 52 пенса за брой, а преди време дори преминаха 60 пенса.

Проблемът е, че той не успява да направи същото със Sports Direct International Plc - компанията, която основава и в която притежава около 61%. Някои хора твърдят отдавна, че Ашли трябва да делистне компанията и да си спести сблъсъците с миноритарните акционери относно корпоративното управление.

Той обаче е изпуснал най-подходящия момент да направи това. Sports Direct изпадна в дупка през 2016 г. Медийно разследване на начина на работа и последвалото разследване на властите се отразиха на продажбите на компанията.

Отливът на клиенти и това, че компанията не хеджира валутната си експозиция, предизвика редица предупрежения по отношение на печалбата й.

Дори и след спада в цената от днес, акциите на Sports Direct поскъпват с около 40% от достигнатото през юли 2016 г. дъно, информира Bloomberg.

Ако Ашли бе купил през юли 2016 г. акциите на Sports Direct, които не притежава, когато бяха поевтинели до 5-годишно дъно от 252.2 пенса, това щеше да му струва около 812 млн. паунда (1.1 млрд. долара), с включена 20 процента по-висока цена на придобиване.

По онова време задълженията на компанията също бяха ниски. Нетният й дълг бе в размер на едва 99.6 млн. пауда през април 2016 г.

Ако превъртим 18 месеца напред, компанията изглежда по-добре. Същото важи обаче и за цената на акциите й.

Програмата за обратно изкупуване на акции на Sports Direct е намалила броя на книжата. Дори и с 10-процентния спад в цената на книжата от днес, те са с близо 40% по-скъпи от достигнатото през миналата година дъно.

И така, дори и със същите 20% над цената, разходите за придобиванието на акциите, които Ашли не притежава, би нараснала до близо 900 млн. паунда.

Задълженията на компанията също са се увеличили значително, като нетният дълг достига 471.7 млн. паунда към 29 октомври, което ограничава гъвкавостта й. Разбира се, състоянието на Ашли може да нарасне, ако той успее да продаде футболния отбор Нюкасъл Юнайтед, така че по-високата цена може да не се окаже подобно бреме в крайна сметка.

Не всичко при Sports Direct изглежда добре. Продажбите на спортни стоки във Великобритания намаляват с 1.4% за шестте месеца до 29 октомври. Според компанията, това е отражение на по-малкото онлайн промоции и закриването на магазини.

В същото време проблемите в корпоративното управление си остават причина за опасения. Над 70% от акционерите гласуваха против предложението компанията да плати на брата на Ашли - Джон, 11 млн. паунда за дейност, който е вършил за компанията.