Walt Disney Co съобщи, че се е съгласила да купи филмовия, телевизионен и международен бизнес на притежаваната от Рупърт Мърдок Twenty-First Century Fox за сумата от 52.4 млрд. долара в акции, предава Reuters.

Активите на Fox, които ще бъдат продадени на Disney, включват филмовия бизнес на Twentieth Century Fox и кабелните мрежи. Disney ще поеме и нетния дълг от около 13.7 млрд. долара на компанията на Мърдок.

Генералният директор на Disney Боб Айгър ще удължи мандата си до края на 2021 г., за да контролира интегрирането на бизнеса на Fox. Той вече отложи оттеглянето си от компанията три пъти. През март Айгър заяви, че ще напусне Disney през юли 2019 г.

Продажбата на активи от страна на Мърдок изненада мнозина, тъй като очакванията бяха, че той ще завещае бизнеса на своите синове Джеймс и Лохлън, пише списание Fortune.

Нито един представител на фамилията Мърдок не се очаква да получи място в борда на директорите на Disney.

Disney изпитва затруднения с телевизионния си бизнес, след като отказът на абонати от кабелна телевизия поставя под натиск най-голямата й телевизия - спортния канал ESPN.

Сделката за Fox ще включи нови ключови имена в семейството на Disney, след като главният изпълнителен директор Боб Айгър преди това придоби компании, като Pixar Animation Studios, Marvel Entertainment и процудента на “Междузвездни войни” Lucasfilm.

Disney ще купи и дела на Fox в компанията за стрийминг Hulu, което ще й осигури мажоритарен контрол над конкурента на Netflix Inc. Дялове в Hulu имат още Comcast Corp и Time Warner Inc.