Виртуалните валути, които се търгуват публично по света, възлизат на 1371 броя. Едва ли вече има някой, който да не е чувал за най-популярните от тях, като биткойн, етер и лайткойн.

Космическата доходност, която носят криптовалутите в наши дни, пренасочи вниманието на инвеститорите към множество различни алтернативи.

Една от предпочитаните алтернативи за диверсификация на портфейла носи името Zcash.

В тон с целия пазар, Zcash също отчита доста успешна година, поскъпвайки през периода с цели 1309%, до цена от 681.95 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

За сравнение, в началото на годината цената на криптовалутата бе едва 48.37 долара. Понастоящем Zcash е 20-ата най-голяма виртуална валута по размер на пазарната капитализация, като общата й цена достига 1.98 млрд. долара.

Zcash се появява през октомври 2016 г. като алтернатива на биткойн. Криптовалутата е разработена така, че да осигурява допълнителна анонимност при осъществяването на трансакции.

Чрез нея дори можете да прикриете размера на изхарчената сума при разплащания – нещо, което тепърва ще бъде оценено, на фона на идващата регулация на пазара на виртуални валути в Европейския съюз.

Криптовалутата е част от балокчейн технологията Zerocoin protocol, която първоначално е разработена от професори и студенти в Johns Hopkins University с една-единствена цел – постигане на анонимност за потребителите.

Системата позволява на потребителите да избират допълнителни функции, които могат да увеличат анонимността, както на осъществяващия трансакцията, така и на реципиента.

Големият пробив на Zcash дойде преди около 2 седмици. От тогава до сега виртуалната валута е поскъпнала два пъти и половина. Големият ръст в цената може да се обясни с главоломното поскъпване на биткойн.

Най-популярната криптовалута достигна нива от 20 хил. долара, което увеличи и риска при инвестиция в нея. Това провокира потребителите да търсят позиции с по-нисък праг за влизане на пазара, като една от най-предпочитаните се оказа именно Zcash.

Въпреки новините за предстояща регулация на пазара на криптовалути в Европейския съюз, повечето дигитални активи се отърсиха от леката корекция, която се наблюдаваше през последните няколко дни.

Забележителен рейд направи XRP на Ripple, която поскъпна с над 33% само за ден, до цена от 1.01 долара за брой. Zcash е добавил малко над 11% за същия период.

Към момента на подготвяне на материала биткойнът се търгува на цена от 17 224 долара при пазарна капитализация в размер на 288 млрд. долара.

Общата пазарна капитализация на всички публични търгувани криптовалути достига 648 млрд. долара.