Централните банки по света ще започнат да разчитат на дигиталните активи през следващата година, прогнозира изпълнителният директор на един от най-популярните виртуални портфейли за криптовалути.

„Мисля, че тази година ще бъде първата, в която ще видим как централни банки започват да държат дигитални активи, като част от техните баланси“, казва Питър Шмид, шеф на компанията Blockchain, предава CNBC.

Според Шмид, централните банки ще започнат да купуват биткойн и етериум, като част от техните резерви. Понастоящем централните банки разчитат на златото и чуждестранните валути, за да могат да реагират при ситуация на пазарен шок.

Разрастването на биткойна може да накара многото парични регулатори да започнат да го използват за попълване на техните резерви. Според предприемача, това може да се случи, само ако цените на дигиталните активи продължат да нарастват.

Питър Шмид посочва, че централните банки ще започнат и да създават свои собствени виртуални валути през следващата година.

Още повече, че това вече се случва. Наскоро бе обявен проект за създаване на виртуална валута в партньорство от централните банки на ОАЕ и Саудитска Арабия.

Регулаторите планират да използват блокчейн технологията, за да осъществяват трансгранични разплащания (каквато е и оригиналната идея на биткойн – децентрализирана платежна система – бел. ред.).

Китайската централна банка също обмисля да издаде нова виртуална валута, а редица частни банки по света отдавна обявиха, че ще интегрират блокчейн технологията с цел оптимизиране ефективността при трансакции.