Швейцария забогатя доста през 2017 г., благодарение на възхода на централната банка на страната като голям паричен мениджър с портфейл от чужди акции и облигации на стойност близо 800 млрд. долара.

Централната банка на Швейцария обяви, че очаква рекордна годишна печалба в размер на 54 млрд. швейцарски франка (55 млрд. долара) за миналата година. Сумата е огромна и се равнява на 8% от БВП на страната.

За сравнение, ако от Федералния резерв обявят печалба от подобна величина, съотнесена към размера на щатската икономика, то тя ще възлиза на около 1.5 трлн. долара. В последните години Фед отчита годишни печалби в размер на около 100 млрд. долара.

Печалбата на швейцарската централна банка е огромна. Тя е повече, отколкото Apple е спечелила за година и повече от печалбите на JPMorgan Chase & Co. и Berkshire Hathaway Inc., взети заедно. Това са гигантски глобални корпорации.

Централната банка на Швейцария има около 800 служители. Председателят й, който е сред най-добре платените централни банкери в света, заработва около 1 млн. долара годишно.

Финансовата институция е една от малкото централни банки, чиито акции се търгуват на борсата. Акциите на банката са поскъпнали повече от двойно през миналата година, информира WSJ.

Централната банка на Швейцария обаче не може да реализира печалбите си на хартия, като продаде части от своите активи заради опасения, че това може да повиши стойността на швейцарския франк и да се отрази негативно на износа, като в същото време понижи потребителските цени.

Така счетоводният баланс на банката вероятно ще бъде оставен на милостта на финансовите пазари през тази година.

Ръстът в печалбата на банката се дължи на комбинация от три положителни фактора: ниските лихви по облигациите съхраниха стойността на чуждестранните й дългови книжа, които съставляват 80% от резервите й в чуждестранна валута; по-виските цени на акциите повишиха стойността на притежаваните от банката ценни книжа, а поради слабия швейцарски франк чуждестранните й активи струват повече в местна валута.

Еврото поскъпна с близо 10% спрямо франка през миналата година. Активите, деноминирани в евро, са с най-голям дял в портфейла на банката, следвани от тези в долари.

От централната банка обявиха, че 49 млрд. франка (49.8 млрд. долара) от печалбата й се дължат на чуждестранните й активи. Стойността на активите й в злато се е увеличила с около 3 млрд. франка (3.05 млрд. долара) през миналата година, а позициите й в швейцарския франк са поскъпнали с около 2 млрд. франка (2.03 млрд. долара).

Централната банка на Швейцария е успяла да натрупа чуждестранни облигации и акции на стойност около 760 млрд. франка (772 млрд. долара) най-вече през годините на дълговата криза в Европа, през които създаваше франкове и ги използваше, за да купува чуждестранни активи в опит да отслаби валутата си.

Други централни банки, като Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и Централната банка на Япония, също натрупаха огромни портфейли, съставени основно от облигации. Тези активи обаче са деноминирани в собствените им валути.

Това, което отличава Централната банка на Швейцария, е, че счетоводният й баланс съдържа почти изцяло чуждестранни активи, което я излага на огромни рискове, свързани с чуждестранните валути.

Нещата невинаги са били в полза на банката. През 2015 г. решението й да се откаже от тавана върху франка доведе до скок в стойността на местната валута, което доведе до 23 млрд. франка (23.4 млрд. долара) загуба за същата година.

Банката също така не може да похарчи последната си печалба. Осребряването на печалбите на хартия би наложило продажбата на някои от чуждестранните й облигации и акции, сред които са книжа на Apple и Facebook, които са стрували близо 3 млрд. долара и 1.5 млрд. долара, респективно, в края на третото тримесечие.

Инвестициите на банката в акции, които съставляват 20% от чуждестранните й активи, следват широки борсови индекси.

Централната банка на Швейцария също така е в началната фаза на петгодишно споразумение за споделяне на печалбата, според което максималното количество, което може да прехвърли на швейцарското федерално правителство и на местните власти, е едва 2 млрд. франка годишно.

Това споразумение продължава до 2020 г. Банката също така плаща малко количество в размер на 1.5 млн. франка (1.53 млн. долара) годишно на частните си акционери. Тези акционери почти нямат думата за това кой ръководи банката или как се управлява тя. Централната банка на Швейцария е собственост на местните кантони и техните банки.

От банката обявиха, че ще заделят около 5 млрд. франка (5.08 млрд. долара) като буфер срещу бъдещи колебания във валутните обменни курсове. Останалата част от печалбата й на хартия ще отиде в отделен резерв, което ще гарантира, че банката ще може да покрива бъдещи плащания, дори и да отчете загуба.