Европейският съюз дава повече повече свобода на страните-членки по отношение на определянето на размера на Данък добавена стойност (ДДС).

Предложение на Европейската комисия (ЕК) предвижда отделните държави да имат възможност сами да намаляват ДДС за повечето стоки и услуги, стига средното ниво на ставките в страната да не пада под 12%, съобщава Financial Times.

Понастоящем средното ниво на ДДС в ЕС възлиза на 19%.

ЕК посочва, че промените ще доведат и до облекчаване на малкия и среден бизнес в Общността, тъй като се предвиждат и мерки за освобождане от ДДС за фирми с оборот под 100 хил. евро, които осъществяват дейност в други страни-членки.

По думите на Пиер Московиси, европейски комисар по данъчните въпроси, настоящата система за определяне на различни ДДС ставки за някои стоки и услуги на национално ниво е „остаряла”.

Според него са необходими общи правила, които да позволяват нормалното функциониране на единния пазар, както и по-голяма гъвкавост за националните правителства, за да могат да налагат предпочитаните от тях политики посредством нивата на ДДС.

Повечето страни-членки са доста критични към настоящите правила за определяне на ДДС, които са доста тромави и представляват предпоставка за политически боричкания и игра на лобита.

Понастоящем, за да може дадена държава да промени нивото на ДДС за някоя стока или услуга, за която няма разрешение на ниво ЕС да се прилагат намалени ставки, е необходимо одобрение на всички 28 членки.

ЕК посочват, че искат да направят ДДС „по-прост, по-защитен от измами и по-удобен за бизнеса”, като върнат правото за вземане на ДДС решения на националните правителства.

За да се превърне предложението на ЕК в закон, ще бъде необходимо одобрението на всички 28 страни-членки.

Националните правителства ще трябва да запазят стандартното ДДС за някои движими стоки с висока стойност, като автомобили, потребителска електроника и смартфони, тъй като, според Брюксел, при тези продукти има голяма опасност от данъчни измами.

Ще бъде изготвен и нов списък, които ще съдържа всички стоки и услуги, за които е забранено да се прилага ДДС в размер под 15%. В този списък ще попаднат стоки и дейности, като оръжия, алкохолни напитки, хазарт, тютюн и финансови услуги.

Промените предвиждат правителствата да могат да се възползват от 4 изключения по отношение на ДДС ставките: нулева ставка, ниво на ДДС по-ниско от 5% и две изключения за данък в размер между 5% и стандартното ниво за страната.

ДДС в ЕС варира от 17% в Люксембург до 27% в Унгария. У нас този данък възлиза на 20%, или с 1 процентен пункт над средното за ЕС.

Промените предвиждат националните правителства да могат да опростяват ДДС облагането за малки и средни предприятия. Компании с годишни приходи под 100 хил. евро ще могат да бъдат освобождавани от ДДС, когато осъществяват дейност в друга държава-членка.

Фирмите с оборот под 2 млн. евро също ще могат да ползват мерките за опростяване на ДДС, независимо дали са осводени от него или не.

Ето какво предвиждат промените:

Повече гъвкавост

Към момента държавите членки могат да прилагат на своята територия намалена ставка с минимален размер 5% върху две отделни категории продукти. Редица страни прилагат и специални дерогации (правно понятие, означаващо частична отмяна на определен закон, бел. ред.) за други намалени ставки.

Освен стандартната ставка на ДДС, която е най-малко 15%, държавите членки ще могат вече да предвидят:

• две отделни намалени ставки в размер между 5% и стандартната ставка, избрана от държавата членка;

• едно освобождаване от ДДС (или т.нар. „нулева ставка“);

• една намалена ставка в размер между 0% и намалените ставки.

Настоящият сложен списък със стоки и услуги, към които могат да се прилагат намалените ставки, ще бъде премахнат и заменен с нов списък с продукти (като оръжия, алкохолни напитки, хазарт и тютюн), към които винаги ще се прилага стандартната ставка от 15% или повече.

За да защитят публичните приходи, държавите членки ще трябва също да гарантират, че среднопретеглената ставка на ДДС възлиза на поне 12%.

Новият режим означава също, че всички стоки, които към момента се ползват от ставки, различни от стандартната, могат да продължат да го правят.

Намаляване на разходите във връзка с ДДС за МСП

Съгласно действащите правила, държавите членки могат да освободят продажбите на малките дружества от ДДС, при условие че годишният им оборот не надвишава определен размер, който е различен в отделните страни.

Разрастващите се МСП губят своя достъп до мерките за опростяване, веднага щом надскочат прага за освобождаване. Освен това тези освобождавания са на разположение само на националните играчи. Това означава, че няма равнопоставени условия на конкуренция за малките дружества, които осъществяват търговия в ЕС.

Макар настоящите прагове за освобождаване да остават, с днешните предложения се въвежда:

• праг за оборота в ЕС в размер на 2 милиона евро, под който малките предприятия ще се ползват от мерки за опростяване, без значение дали са освободени от ДДС;

• възможност за държавите членки да премахнат за всички малки предприятия, отговарящи на условията за освобождаване от ДДС, задълженията във връзка с ДДС за идентификация, фактуриране, счетоводна отчетност и изготвяне на справки-декларации;

• праг за оборота в размер на 100 000 EUR, който ще позволи на дружествата, осъществяващи дейност в повече от една държава членка, да се възползват от освобождаването от ДДС.

Тези законодателни предложения ще бъдат предадени на Европейския парламент и на Европейския икономически и социален съвет за консултация и на Съвета — за приемане. Измененията ще породят действия едва след преминаване към окончателния режим.