ЕК предлага най-голямата ДДС реформа от 25 г. насам

1646
ЕК предлага най-голямата ДДС реформа от 25 г. насам

© Pixabay

Европейската комисия (ЕК) предложи законодателни промени, касаещи облагането на стоки и услуги с ДДС (данък добавена стойност) в рамките на Общността.

Счита се, че това е най-мащабната ДДС реформа в ЕС от цели 25 години насам, посочват от пресцентъра на институцията.

Предложенията предвиждат, когато има продажба на стока от една страна-членка в друга, ДДС да се начислява спрямо мястото на продажбата, т.е. спрямо ДДС правилата на държавата, в чиито граници е реализирана продажбата.

Понастоящем подобна данъчна система в ЕС не съществува.

Всяка година измамите с ДДС в съюза възлизат на 150 млрд. евро, което означава, че държавите-членки изпускат приходи, които могат да се използват за образование, здравеопазване и инфраструктура.

Около 50 млрд. евро от тази сума, или 100 евро на глава от населението на ЕС годишно, биват избегнати поради трансгранични ДДС измами.

Тези пари без проблеми биха могли да финансират криминални организации, включително тероризъм, пише в съобщението.

Предложената реформа ще редуцира изтичащата в сивата икономика сума с цели 80%, пресмятат от ЕК.

Реформата ще направи системата за облагане с ДДС доста по-проста и лесна за бизнеса, опериращ в ЕС. Комисията се цели в такава система, която да позволи възползване от всички предимства на единния европейски пазар, така че бизнесът в ЕС да бъде конкурентноспособен на световните пазари.

Според комисията, бизнесът, които оперира трансгранично, страда от 11% по-високи разходи спрямо тези, които работят само в границите на конкретни държави. Модернизирането на ДДС системата ще спести 1 млрд. евро на тези компании, опериращи на няколко пазара едновременно.

„Днес предлагаме да обновим настоящата ДДС система, която е наложена преди четвърт век като временно решение. Нуждаем се от окончателен вариант на система, която да ни позволи да се справяме по-ефективно с трансграничните ДДС измами. В ЕС тези измами причиняват годишни данъчи загуби от около 50 млрд. евро”, казва Валдис Домбровскис, еврокомисар по еврото и социалния диалог.

ЕС нареди на Amazon да възстанови 250 млн. евро избегнати данъци Това е поредната американска компания, която е избягвала данъци в ЕС

"25 години след създаването на единния пазар, компании и потребители все още са изправени пред 28 различни режима на облагане с ДДС, когато оперират трансгранично. Престъпници, а може и терористи, се възползват от тези дупки от прекалено дълго време, организирайки измами за 50 млрд. евро годишно.

Тази анахронична система, базирана на националните граници, трябва да спре! Страните-членки трябва да започнат да третират трансграничните ДДС трансакции като вътрешни операции до 2022 г. Очаква се днешните предложения да редуцират трансграничните измами с ДДС с 80%.

В същото време ще направи живота по-лесен за европейските компании, които търгуват през границите, като опрости бюрокрацията и процедурите за облагане с ДДС. Накратко: добри новини за бизнеса, потребителите и националните бюджети, лоши новини за измамниците”, обяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците.     

ЕК ще търси обединени около четири основни крайъгълни камъка за бъдещата единна ДДС система. 

Проследяване на измами: ДДС ще се начислява при трансгранични продажби в рамките на ЕС. Настоящата система за облагане с ДДС позволява на фирми да се изпарят, преди да са превели дължимите си данъци към правителството на страната, в която оперират.

Единен портал за бизнеса: Новата система ще наложи опростена процедура за облагане с ДДС. Бизнесът ще може да декларира продажбите си чрез единен онлайн портал, достъпен на желания от тях език, който ще функцинира на база националните правила за облагане с ДДС.

Страните-членки ще събират тези приходи от ДДС, след което ще ги трансферират помежду си директно, като вече се случва в ЕС, що се отнася за продажбата на електронни услуги през граница.   

Последователност: Преминаването към принципа на „място на продажбата” ще доведе до това приходите от ДДС да отиват за страната, в чиито граници е реализирана продажбата, базирайки се на нейното вътрешно ДДС законодателство. 

По-малко бюрокрация: Бизнесът ще се ползва от по-малко бюрокрация, като вече няма да се налага да изготвя списъци с трансгранични операции, а ще може да действа спрямо правилата в страната, в която се намира.

Глоба грози McDonald's за избягване на данъци в ЕСЕС вече показаха нетърпимост към опитите на международните корпорации да се ползват от схеми за намаляване на данъчната им тежест

Предвижда се и форма за поощряване на коректни компании чрез въвеждането на Certified Taxable Person или на български – сертифицирано данъчно задължено лице. Тези компании, които попаднат под това определение, ще могат да се ползват от по-прости и бързи правила.

Очаква се всичко това да влезе в сила от 2019 година, под формата на краткосрочни мерки, докато се изготви обща ДДС политика в ЕС.   

Сега предстои тези предложения да бъдат изпратени до страните-членки и на Европейския съвет за съгласуване, както и на Европейския парламент, където ще се проведат консултации.

През 2018 г. ЕК ще представи проекта на директива за имплементиране на промените. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg