Бузеску е селище, разположено недалеч от румънската столица Букурещ. Неофициално то се нарича столица на ромите-милионери.

Действително, ако минете по улиците му, ще забележите не един необичаен дом. Тук буквално има палати.

В Бузеску живеят роми. Това обаче не са бедняци, които няма какво да облекат и да ядат. В това селище живеят само милионери.

Ако оценим всичките 800 къщи, то най-„бедните“ сред тях са само тези на по два етажа.

Тук цари многообразие от архитектурни стилове - швейцарски тип къщи, вили в старинен стил, строги офис варианти.

Всичко започва през 1989 г., когато след Румънската революция е свален режимът на Чаушеску. Жителите на градчето не губят ценно време и започват да се занимават с препродажба на метали, контрабанда на цигари и други изгодни дейности в страните от Европа.

Така капиталите им нарастват скорострелно. Както често се случва, ромите решават да покажат своето богатство.

Част от средствата влагат в строителство на великолепни къщи. В дома на най-уважавания жител на Бузеску в интериора са вложени 55 кг чисто злато.Любопитно, но самите стопани на палатите на практика не живеят в тях. Мъжете си идват само по големи празници и за погребения. В Бузеску основно живеят стари хора, деца и жени.

Много от представителите на възрастното поколение също не обитават помпозните имения. Те живеят в пристройки. Скъпо декорираните жилища са предназначени за роднини и гости.

Обстановката около къщите обаче не е променена в техния дух. Можете да забележите разхвърляни дворове и изградени свинарници в тях.

Ромите тук смятат, че да се изхождат в тоалетната в къщата означава тя да бъде осквернена. По-добре е да се отскочи до улицата.