Азиатските акции записаха леки повишения днес, възстановявайки част от изгубеното от началото на седмицата, но нарастващите лихви по щатските държавни облигации може да се отразят на оптимизма на инвеститорите по отношение на перспективите пред глобалния икономически растеж.

Федералният резерв на САЩ даде индикации за затягане на лихвената политика по-късно през годината и ревизира нагоре прогнозата си за инфлацията по време на двудневната си среща, приключила вчера.

Това бе първата среща на Фед за 2018 г. и последната, в която участва Джанет Йелън като председател на централната банка на САЩ. Тя ще бъде заменена на поста от Джером Пауъл на 3 февруари. Фед остави лихвите без промяна, както се и очакваше.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.1% в ранната търговия, възстановявайки се бавно от отчетеното във вторник понижение от 1.4%. Японският Nikkei също записа ръст за деня, нараствайки с 1.3% и отдалечавайки се от достигнатото в предходния ден четириседмично дъно.

Фючърсите на S&P 500 нарастват с 0.4% в азиатската сесия, подпомогнати от 1.4% поскъпване в акциите на Facebook в следборсовата търговия, след като компанията обяви солидни финансови резултати.

По-късно през деня се очакват отчетите на технологичните гиганти Apple, компанията майка на Google - Alphabet, и Amazon.com.

Изнесените вчера данни също така потвърдиха доброто състояние на щатската икономика. От ADP обявиха, че частният сектор е създал 234 000 нови работни места през януари, или с 49 000 повече от очакваното.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации, която е бенчмарк за кредитирането в световен мащаб, за кратко се покачи до 2.754%, което бе най-високото ниво от април 2014 г. За последно лихвата бе на ниво от 2.725%.

На Уолстрийт вчера S&P 500 изтри записания по-рано през деня ръст и приключи почти без промяна на ниво от 2 823.81 пункта. Dow Jones Industrial Average отбеляза повишение от 0.28%.

По-голямата част от ръста на индекса дойде от поскъпването с 4.9% на акциите на Boeing, след като компанията обяви солидни финансови резултати. Без помощта на Boeing индексът щеше да приключи деня с понижение от 0.18%.

Въпреки че нарастващите лихви по щатския дълг оказаха известна подкрепа за долара, щатската валута не можа да набере инерция, тъй като инвеститорите се насочват към по-новата тема за ограничаване на стимулите в други икономики, като еврозоната.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.2420 спрямо долара, консолидирайки, след като на 25 януари достигна 3-годишен връх от 1.2538.

Доларът се разменяше срещу 109.33 йени, отстъпвайки от четиримесечното дъно от 108.28, достигнато в петък.

Британският паунд се търгува срещу 1.4200 долара, след като поскъпна с 5.1% през януари, което бе най-голямото месечно повишение от май 2009 г.

Цените на петрола тръгнаха нагоре, след пониженията от началото на седмицата.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.1%, до 64.79 долара за барел в ранната търговия, след като преди това записаха повишение от 7.7% през януари. Това бе и най-добрият месец за контракта от септември насам.