За първи път от повече от два месеца цената на биткойна падна под ключовото ниво на подкрепа от 9 000 долара, което мнозина анализатори следят.

Спадът дойде след появилата се информация, която породи опасения относно засилването на регулациите в Индия и потенциалната манипулация в цената на голяма борса.

Дигиталната валута поевтинява с близо 15% за последните 24 часа, до 8 680 долара тази сутрин.

Спадът дойде след коментар на финансовия министър на Индия Арун Джейтли, който породи опасения относно засилването на регулациите спрямо криптовалутите в страната.

По-рано през седмицата New York Times писа, че все повече инвеститори в дигитални валути се опасяват, че цените на биткойна и на други валути са завишени изкуствено на борса Bitfinex, която е включена в ценовия индекс на CoinDesk.

Bloomberg писа във вторник, че през декември Bitfinex и компанията за криптовалути Tether, които са управлявани от едни и същи хора, са получили призовки.

Том Лий от Fundstrat, който е единственият популярен анализатор от Уолстрийт, който обявява таргети за цената на биткойна, заяви преди две седмици, че 9 000 долара е "сериозно дъно" за биткойна и "най-голямата възможност за закупуване през 2018 г."

В своя доклад от 18 януари Лий също така завиши таргета си за биткойн до 25 000 долара в края на годината.

През януари цената на биткойна падна под 10 000 долара на три пъти, но винаги успяваше да се възстанови, сочат данни на CoinDesk.

Етериумът поевтинява с близо 20%, до 926 долара, докато рипъл губи близо 28% от стойността си в последните 24 часа, до 0.82 долара.