Престолонаследникът на Лихтенщайн е споделил пред CNBC, че блокчейнът и криптовалутите, като биткойна, може да се превърнат в едно от нещата, които ще помогнат на семейството му да възстанови богатството си.

"Особено на фона на цялата тази нова дигитална икономика, това е нещо, на което да се обърне по-голямо внимание в бъдеще," е заявил престолонаследникът Алоис.

Лихтенщайн е микродъжрава, в която се говори немски език, а населението е под 40 000 души. Княжеството дължи състоянието си до голяма степен на статута си на данъчен рай, въпреки че опита да се ребрандира като легитимен финансов център.

Лихтенщайн граничи с Швейцария на запад и юг и с Австрия на изток и север и е оглавявано от принца на Лихтенщайн, въпреки че на практика властта в момента е в ръцете на сина му – престолонаследника Алоис.

След Втората световна война кралската фамилия е била принудена да продаде цялата си колекция от предмети на изкуството но сега, след като финансите са добре балансирани, а голяма част от колекцията е била възстановена, неговото семейство обмисля инвестиции в други класове активи и дори в нещо като криптовалутата биткойн.

Принцът добавя, че криптовалута все още е "много рискова", но технологията, на която се базира, може да бъде използвана за по-доброто управление на княжеството.

"Блокчейн технологията ще промени много неща и дори може да помогне за по-ефективното управление на нашата държава."

Според Алоис кралското семейство в момента не разполага с компетенцията да инвестира в криптовалути, но това може да се промени.