На Зимните олимпийски игри в Южна Корея бе представена най-тъмната сграда на планетата. Стените на павилиона са покрити с веществото Vantablack VBx2 — суперчерен материал, който поглъща 99.965% от светлината.

Павилионът е създаден по поръчка на Hyundai Motors от британския архитект Асиф Хан и е построен специално за началото на Олимпийските игри.

Най-тъмната сграда на планетата е определяна като такава заради особеното й покритие.

Стените й са обработени с пигмента Vantablack VBx2, който представлява субстанция от въглеродни нанотръби и поглъща 99.965% от падащите върху него излъчвания: видима светлина, микровълни и радиовълни. Това на практика е „черна дупка“ в центъра на корейския Пьонг Чанг.

Освен това на стените на павилиона са нанесени елементи със светещи огньове, напомнящи звезди. Повърхността на сградата се мени в зависимост от разположението ви спрямо нея.

Асиф Хан е успял да създаде впечатление за „пропадане“ на пространството в космоса.

Отвътре виждаме напълно различна естетика. Тъмен коридор води до белоснежно помещение, оборудвано с басейн, към което се стичат 25 000 капки вода.

Павилионът е призван да демонстрира художественото въплъщение на най-новия водорен горивен елемент Hyundai Nexo, който компанията представи на изложението CES 2018.

Асиф Хан не за първи път създава архитектурни обекти за Олимпийските игри. Преди четири години в Сочи той представи павилиона „Планината Рашмор на цифровата епоха“.

На фасадата на сградата се проектираха 3D модели на лицата на посетителите.